Logo Simpelmeergeld.nl

Wil je beginnen met beleggen?
Download dan nu ons GRATIS E-book en start vandaag nog!

Word financieel onafhankelijk door de FIRE Methode!

De hele wereld over reizen zonder nog maar een dag te hoeven werken in je leven. Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn maar dit is zeker mogelijk. Dit kan je namelijk bereiken door te leven via de FIRE Methode. Deze Methode is erop gericht om zo min mogelijk geld uit te geven en zo veel mogelijk geld te investeren. FIRE staat voor Financial independent Retire Early. Oftewel financieel onafhankelijk en eerder met pensioen. Wil jij weten hoe ook jij dit kan bereiken? Lees dan snel verder!  

Wat is FIRE? 

FIRE is een beweging die met de dag populairder wordt in Nederland. Deze beweging is overgewaaid vanuit Amerika en steeds meer Nederlanders zien er wel wat in. Bij FIRE gaat het er niet zo zeer om dat jij superrijk wordt, FIRE is meer gericht op jouw leven zo inrichten dat je niet meer hoeft te werken en alsnog al jouw lasten kunt dragen en zo te kunnen doen wat jij echt belangrijk vindt.  

Een belangrijk onderdeel van FIRE worden is het drukken van de kosten. Als jij de kosten zo ver mogelijk weet te drukken heb jij minder geld nodig om daadwerkelijk financieel onafhankelijk te worden. Hoe jij de kosten zo veel mogelijk kan drukken lees je in ons artikel “De 8 top tips om te besparen op je vaste lasten”

Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan het verhogen van je inkomen. Als jij je inkomen namelijk weet te verhogen en je lasten weet te drukken kan je meer investeren en word je dus eerder FIRE. 

Waarom willen mensen FIRE worden? 

De meeste mensen die zich aansluiten bij de FIRE beweging doen dit niet om een luxeleven te leiden. Deze mensen hebben namelijk een ander doel in het leven en dit doel is vrijheid. Voor veel mensen is vrijheid de ultieme manier van geluk. Stel je voor dat jij kan doen wat je wilt zonder dat je na hoeft te denken of je nog wel vakantiedagen over hebt, of dat jij verantwoording moet afleggen aan een baas waarom je een uurtje later op je werk komt. 

Als je goed om je heen kijkt zie je veel mensen die op vrijdag een gat in de lucht springen omdat het weekend weer voor de deur staat. Vervolgens zijn deze mensen op zondag alweer chagrijnig omdat ze maandag alweer moeten werken. Deze mensen leven eigenlijk alleen maar voor het weekend. Hoe lekker zal het zijn als jij dat weekend gevoel elke dag hebt! 

financial-freedom

Waar komt FIRE vandaan? 

De FIRE beweging op zichzelf is niet nieuw er zijn boeken die aantonen dat halverwege de 19e eeuw mensen zich al bezighielden met een minimalistisch bestaan. Wij hebben het hier over het boek Walden geschreven door Henry David Thoreau. In 2007 kwam het boek The 4-hour work week uit en toen is de FIRE methode in de stroomversnelling gekomen. 

Een aantal jaar geleden is de FIRE beweging over komen waaien vanuit de Verenigde Staten en wordt met de dag populairder. De meeste Nederlandse jongeren zijn sceptisch over het huidige pensioenstelsel, daarnaast moet je tegenwoordig al doorwerken tot je 67ste. Veel jongeren zien dit niet zitten en willen iets doen om toch eerder met pensioen te kunnen. Één van de opties die deze jongeren hebben is het aansluiten bij de FIRE beweging. 

Verschillende vormen van FIRE 

Zoals je verschillende manieren hebt van sparen, investeren, besparen etc. Heb je ook verschillende vormen van FIRE. De één heeft namelijk het doel om bijvoorbeeld alleen de vaste lasten te kunnen dekken en de ander heeft als doel om riant te kunnen leven. De verschillende vormen van FIRE kan je onderverdelen in vijf onderdelen. Deze onderdelen gaan wij hieronder met jou bespreken: 

Barista FIRE 

Als eerste willen wij Barista FIRE met je bespreken. Dit is namelijk de manier die in onze ogen het makkelijkste te behalen is. Bij Barista FIRE ben je namelijk niet volledig financieel onafhankelijk en kan jij niet geheel stoppen met werken. Als jij Barista FIRE bent wil dit namelijk zeggen dat jij voor een groot gedeelte kan leven van je vermogen maar nog niet volledig. Vaak hebben mensen die Barista FIRE zijn nog een parttimebaan waar ze een deel van hun inkomsten uit halen.  

Lean FIRE 

Lean FIRE gaat een stapje verder dan Barista FIRE. Deze vorm van FIRE worden wil namelijk zeggen dat jij zo veel mogelijk in je kosten snijdt om er vervolgens een minimalistische levensstijl op na te houden. Persoonlijk zijn wij niet zo fan van deze vorm van FIRE aangezien je wel gewoon leuke dingen moet blijven kunnen doen. Wat heb je nou aan geld op de bank zonder dat je er daadwerkelijk iets mee doet? 

Regular FIRE 

Als wij praten over Regular FIRE dan praten wij over het originele concept van FIRE worden. Regular FIRE is namelijk het streven naar totale financiële onafhankelijkheid. Het is de bedoeling dat alle investeringen die jij hebt gedaan in het verleden, denk aan het beleggen op de beurs, het opkopen van vastgoed etc. jou genoeg uitbetalen om daar goed van te kunnen leven zonder dat jij ook maar een dag hoeft te werken. 

Fat FIRE 

Als wij het hebben over Fat FIRE is dat eigenlijk het tegenovergestelde van Lean FIRE. Deze vorm van FIRE gaat weer een stapje verder dan Regular FIRE. Als jij gaat voor Fat FIRE dan ben je meer gericht op meer luxe. Zo wil je misschien twee auto’s voor de deur en een leuke vrijstaande woning waar jij met je vrouw/man en de drie kinderen zal gaan wonen. 

In onze ogen is Fat FIRE worden de lastigste manier om FIRE te worden. Je zal namelijk een veel groter bedrag bij elkaar moeten sparen/investeren om aan je behoeftes te voldoen. Toch is ook dit niet onmogelijk. Als jij uitgaat van een uitgavepatroon van gemiddeld €3000,- per maand moet jij ongeveer een vermogen hebben van €900.000. 

Coast FIRE 

Als laatste gaan wij het hebben over Coast FIRE. Coast FIRE verschilt nogal van de andere manieren van FIRE worden en dat wel om de volgende reden. Bij Coast FIRE is het namelijk de bedoeling dat jij zo snel mogelijk (Op extreem jonge leeftijd) zo veel mogelijk geld investeert. Dit heeft namelijk te maken met het fenomeen dat samengestelde rente wordt genoemd. Als jij namelijk geld investeert dan ontvang jij rente over het geïnvesteerde bedrag. De bedoeling is dat jij dat geld herinvesteert in nieuwe investeringen en over deze rente ontvang jij dan weer rente.

Na verloop van tijd zal dit steeds harder gaan en zal jouw bedrag exponentieel groeien. Warren Buffet is een groot voorstander van het rente-op-rente effect en alle dividend die hij ontvangt via zijn aandelen heeft hij al die jaren herinvesteerd. Het is niet voor niets dat hij nu één van de rijkste mensen op aarde is.

Hoe populair is de FIRE beweging?

Tegenwoordig hoor je steeds meer verhalen over FIRE worden in de Nederlandse media. En zoals je eerder in dit artikel hebt kunnen lezen wordt de FIRE beweging steeds populairder onder jongeren. Er wordt niet meer vertrouwd op het pensioensysteem en veel mensen zien het hebben van geld als vrijheid. Als jij namelijk niet meer per se hoeft te werken zal je veel makkelijker een baantje kunnen vinden wat je echt leuk vindt.

financial-freedom

Wanneer ben je Financieel onafhankelijk? 

Veel mensen denken dat je financieel onafhankelijk bent als je een vermogen hebt van een aantal miljoenen. Niets is echter minder waar. Wanneer jij financieel onafhankelijk bent ligt geheel aan jouw eigen uitgavepatroon. Natuurlijk heb je miljoenen nodig als jij duizenden euro’s per maand uitgeeft. Maar als jij rond weet te komen van €1500,- per maand dan zal het je nog verbazen hoe veel geld je eigenlijk nodig hebt! 

Om te berekenen hoeveel geld je nodig hebt om financieel onafhankelijk te zijn is het belangrijk dat jij je kosten goed op een rijtje hebt. In dit voorbeeld gaan wij even uit van het feit dat je met €1500,- per maand rond zou moeten kunnen komen. Wij snappen natuurlijk dat dit niet heel veel geld is als je bijvoorbeeld een dure auto en een hoge hypotheek hebt maar het is zeker niet onrealistisch. 

Als jij aan kosten €1500,- euro per maand kwijt bent wilt dat zeggen dat jij per jaar €18.000,- (1500 x 12) nodig hebt om van te leven. Nu jij weet dat je dat bedrag minimaal aan inkomsten moet hebben is het een kwestie van een eenvoudige rekensom maken die jou gaat vertellen hoeveel je nodig hebt. 

Jouw persoonlijke FIRE Getal 

De meeste mensen gaan uit van het FIRE getal 25.  Dit wil zeggen dat jij 25 keer jouw jaarlijkse kosten bij elkaar moet hebben geïnvesteerd om te kunnen leven van je investeringen. 

In ons geval zal dat dus zijn 25 x €18.000. Wat uitkomt op een slordige €450.000,-. Dit klinkt natuurlijk als super veel geld en dat is natuurlijk ook super veel geld. Dit wil echter niet zeggen dat het onmogelijk is om dit bedrag bij elkaar te sparen en investeren. 

Wij hebben een grafiek gemaakt waarin jij kunt zien hoelang het gaat duren voordat je €450.000,- bij elkaar hebt geïnvesteerd. In deze grafiek zijn wij uitgegaan van een maandelijkse inleg van €1000,- en een rendement van gemiddeld 7%. 

grafiek-file
tabel-file


Zoals je ziet duurt het iets langer dan 18 jaar voordat jij het bedrag van €450.000 hebt bereikt. Dit is natuurlijk wel met een maandelijkse inleg en een rendement van 7% dat je telkens weer herinvesteert. Mocht jij zo slim zijn en op je 20ste beginnen met investeren dan zou je in principe met je 38ste al met pensioen kunnen! 

Het FIRE getal 25 kun je ook vervangen door 4%. Dit komt in principe op hetzelfde neer en wil zeggen dat als jij een bedrag van €450.000 euro op de bank hebt en je krijgt hier 4% rendement over dat jij €18.000 aan rendement ontvangt. In dit geval kan jij leven van deze €18.000 zonder dat je vermogen minder waard wordt! 

Voordelen van FIRE worden thumbs-up

  • Je bent financieel onafhankelijk 
  • Krijgt meer vrijheid 
  • Investeren is enorm leerzaam
  • Je hoeft nooit meer te werken voor een baas
  • Tijd over voor de dingen die er echt toe doen zoals familie en vrienden

Nadelen van FIRE worden thumbs-down

  • FIRE worden vergt veel tijd 
  • Het vergt veel discipline en doorzettingsvermogen
  • Sommige mensen zullen je leefstijl niet begrijpen
  • Er komen momenten dat jij je geld wilt uitgeven

Hoe kun je starten met FIRE?

Starten met de FIRE methode kan iedereen. Maar toch is deze methode niet voor iedereen weggelegd. Als jij FIRE wil worden dan vergt dat namelijk veel discipline en hard werken. En met hard werken bedoelen wij dat je dingen moet laten die je gewend bent om te doen. Vervolgens is het belangrijk om meer geld te verdienen dan dat je nu doet. Dit kan op een aantal manieren die wij later in dit artikel bespreken. Als laatste is het belangrijk dat jij je geld aan het werk gaat zetten. Als jij je geld investeert zal je op termijn inkomsten genereren die jou helpen om sneller FIRE te worden.

Om jou te laten zien hoe jij FIRE kunt worden hebben wij een stappenplan geschreven. Als jij je aan deze stappen weet te houden is de kans dat jij op termijn FIRE wordt reëel aanwezig      

Stap 1: Mindset 

De eerste stap van het FIRE worden is de juiste mindset hebben. Als jij het belangrijker vindt om in een mooie auto te rijden of om drie keer per jaar op vakantie te gaan dan is het bereiken van FIRE behoorlijk moeilijk. Het vergt namelijk veel discipline en als jij je laat leiden door wat andere mensen van je vinden dan gaat het je waarschijnlijk niet lukken om FIRE te worden. 

Wil jij voorbeelden? Dan zijn er een aantal boeken die zeker de moeite waard om te lezen. Één van onze favoriete boeken is Rich Dad Poor Dad. In dit boek wordt jou uitgelegd waarom jij sommige keuzes wel of niet moet maken en hoe jij financieel onafhankelijk wordt. Naast Rich Dad Poor Dad is een andere aanrader het boek The Four Hour Workweek.

Stap 2: Analyseer je inkomsten en uitgaven 

Voordat jij begint met de weg naar FIRE is het belangrijk dat jij op een rijtje zet waar jij je geld aan uitgeeft. Het creëren van overzicht in je financiën is hierbij een belangrijke stap. Maak een kasboekje en kijk eens hoeveel geld er per maand binnen komt en hoeveel er maandelijks uitgaat. Als jij dit op een rijtje hebt kan je namelijk gemakkelijk zien op welke punten jij geld zou kunnen besparen. 

Wil jij weten hoe je overzicht kan krijgen in je financiën lees dan ons artikel “Hoe houd je overzicht in je financiën?”

Stap 3: Snijden in je uitgaven 

Een van de belangrijkste onderdelen van FIRE worden is het snijden in je uitgaven. De meeste mensen die meer gaan verdienen gaan automatisch meer uitgeven. Als jij FIRE wilt worden dan moet je zorgen dat je kosten zo laag mogelijk zijn en alles wat jij meer verdiend moet je extra investeren. Er zijn verschillende manieren waarop jij kan besparen. Denk bijvoorbeeld aan het overstappen van je autoverzekering of zinloze abonnementen stopzetten. 

Ga voor de grap eens door je financiën heen en kijk eens naar wat jij nou echt nodig hebt. De kans is groot dat jij te veel betaald voor bepaalde diensten of producten. Vaak is één belletje naar bijvoorbeeld de internetprovider al genoeg om een fikse korting te krijgen. 

Stap 4: Meer inkomsten genereren 

Naast het letten op de uitgaven is het belangrijk dat je meer gaat verdienen. Als jij meer gaat verdienen dan kan je meer investeren. Meer investeren betekent meer rendement en dat rendement kan je dus weer als inkomsten zien. Er zijn meerdere manieren om meer inkomsten te genereren. Hierbij kun je denken aan het onderhandelen met je werkgever voor meer salaris of het opstarten van een “side hustle”. 

Dividend beleggen

De mooiste manier om een extra inkomen te genereren is via een passief inkomen. Dit wil zeggen dat jij geld verdient zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Denk bijvoorbeeld aan het hebben van dividend aandelen. Dividend aandelen betalen een bepaald percentage van de winst uit aan de aandeelhouders. Dit kan al snel oplopen tot 5% per jaar! 

Wil jij meer weten over Dividend beleggen lees dan ons artikel “Alles wat je moet weten over dividend beleggen”.

Affiliate marketing 

Dividend beleggen is natuurlijk niet de enige manier om een passief inkomen te creëren. Een andere manier van een passief inkomen te creëren is door middel van affiliate marketing. Met affiliate marketing kan je geld verdienen door middel van het promoten van andermans producten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld reviews schrijven voor de beste zorgverzekering of voor de goedkoopste autoverzekering. Als mensen via jouw website overstappen krijg jij een bepaald percentage van het aankoopbedrag. Alhoewel affiliate marketing je niet binnen een aantal dagen rijk gaat maken is het wel een uitstekende manier om passief geld te verdienen. Als jouw website eenmaal staat dan is het alleen nog maar een kwestie van bezoekers trekken. 

Wil jij nou meer weten over affiliate marketing? Lees dan ons artikel “Kan ik geld verdienen met affiliate marketing”.

Schrijven van een boek of cursus 

Een andere goede manier om een passief inkomen te vergaren is door middel van het schrijven van een boek of het aanbieden van een onlinecursus. Er gaat veel tijd zitten in het schrijven van een kwalitatief goed boek of het in elkaar zetten van een onlinecursus maar als jij dat eenmaal gedaan hebt dan heb je er nog maar weinig werk aan. 

Stap 5: Investeren 

Voordat je begint met investeren raden we je aan om een buffer op te bouwen. Mocht jouw wasmachine kapot gaan dan is het natuurlijk niet te bedoeling dat je het geld uit je investeringen moet halen. Heb jij een buffer die voldoet aan jouw wensen dan kun je gelijk beginnen met investeren. We weten namelijk allemaal dat het hebben van geld op de spaarrekening helemaal niks meer oplevert. Als je geluk hebt krijg je een rentepercentage van 0.1% en als je hierbij nog eens de inflatie optelt wordt jouw geld alleen maar minder waard. Het is dus verstandig om het geld dat je verdiend met je baan of met je “side hustle” te investeren in verschillende projecten. Het is de kunst om dit te doen voor een zo lang mogelijke periode. Een langere investeringsperiode gaat jou namelijk helpen met het vergaren van een enorm vermogen. Er zijn een aantal manieren om jouw geld voor jou aan het werk te zetten. Een aantal bespreken wij hieronder. 

Wil jij een uitgebreid artikel lezen over op welke manieren je kunt investeren dan raden wij aan om het artikel “Wat is investeren? En wat zijn de mogelijkheden?” te lezen.  

investeren-fire

Beleggen op de beurs 

Één van de manieren om te investeren is door middel van het beleggen op de beurs. Er zijn tegenwoordig talloze brokers waar het beleggen je verrekte makkelijk wordt gemaakt. Het openen van een rekening is een kwestie van een paar minuten en als jij geen tijd en kennis hebt om zelf uit te kiezen kan je er altijd voor kiezen om beheerd te laten beleggen. Zelf maken wij op dit moment actief gebruik van DEGIRO en Bux Zero. Op deze platformen hebben wij zelf een portfolio samengesteld en proberen wij een vermogen op te bouwen door middel van een mix van dividend aandelen, groeiaandelen en ETF’s. 

Als jij het samenstellen van een portfolio niet ziet zitten dan raden wij aan om gebruik te maken van het platform van Peaks. Op dit platform kan je beheerd laten beleggen, dit doe je door middel van het investeren van je wisselgeld. Een andere manier om beheerd te laten beleggen is door middel van het platform van Brand New Day. Beide platformen zijn Nederlands en voor 100% betrouwbaar. 

Het kopen van vastgoed 

Het kopen van vastgoed is ook een manier om te investeren. Als jij de mogelijkheid hebt om een huis te kopen kan dit zeker een goed rendement opleveren. Cijfers uit het verleden wijzen uit dat de waarde van vastgoed over verloop van tijd stijgt en dit komt dus ten goede van je rendement. Toch is het niet alleen mogelijk om rendement te maken met de prijsstijging van het huis. Daarnaast kan je het vastgoed object verhuren en een maandelijks inkomen hieruit krijgen. 

Crowdfunding 

Een andere manier om een aantrekkelijk rendement te maken is door middel van crowdfunding. Bij crowdfunding wordt er een lening verschaft door een groep mensen aan een bedrijf of individu. Als individu is het vaak makkelijker om een lening te krijgen via crowdfunding dan bij de bank. En voor de investeerder is het vaak aantrekkelijk omdat crowdfunding je meer rente oplevert dan op de bank. De gemiddelde rendementen als je het hebt over Crowdfunding is ongeveer 4%. Zelf zijn wij ook actief als investeerders in crowdfunding. Dit doen wij bij het platform van Lender & Spender. Dit is een Nederlands platform die de lener en de lenende partij aan elkaar koppelt en alle rompslomp voor haar rekening neemt. 

Wil jij meer informatie over Lender & Spender? Dan raden wij je aan om ons artikel “Onze ervaring met Lender & Spender” te lezen. 

Lender & Spender

Conclusie

FIRE worden is in onze ogen zeker mogelijk. Wel vergt het een nodige portie discipline en doorzettingsvermogen. Daarnaast moet je vooral niet gevoelig zijn voor wat anderen van je denken. Als de buurman bijvoorbeeld een nieuwe auto koopt dan moet jij niet het gevoel hebben dat jij een mooiere auto moet kopen om erbij te horen. Bij FIRE worden is het vooral de mindset die bepaalt hoelang het duurt voordat jij financieel onafhankelijk bent. Heb jij de mogelijkheid om meer geld te investeren doe dat dan ook vooral. Natuurlijk zitten aan alle investeringen risico’s maar deze risico’s zijn prima af te dekken door middel van spreiding en je goed inlezen in de projecten waar jij in wilt investeren. 

Natuurlijk wordt niemand er gelukkig van om de hele dag op de bank te hangen en niks doen. Je wilt natuurlijk ook onder de mensen zijn en het werk is een ideale plek om sociale contacten op te doen. Maar hoe lekker zal het gevoel zijn dat je in principe niet meer hoeft te werken maar dat je nog wel mag werken? Als jij namelijk niet meer hoeft te werken dan kies je hoogstwaarschijnlijk een baant waar jij voldoening uit haalt en waar jij gelukkig van wordt. En zeg nou eerlijk gelukkig worden wilt toch iedereen? 


Let op: Beleggen gaat gepaard met risico’s. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Plaats een reactie