Logo Simpelmeergeld.nl

Wil je beginnen met beleggen?
Download dan nu ons GRATIS E-book en start vandaag nog!

Wat zijn obligaties? En waar koop je deze?

Het beleggen op de beurs is de laatste jaren steeds populairder geworden. Het openen van een rekening is een fluitje van een cent en tegenwoordig kan alles snel online geregeld worden. Als jij wilt beginnen met beleggen op de beurs is het natuurlijk van groot belang dat je weet in wat voor producten jij kan handelen. Er zijn namelijk meerdere producten beschikbaar, in dit artikel gaan wij het uitsluitend hebben over obligaties. Als jij opzoek bent naar wat een obligatie is en waar je deze kunt aanschaffen dan is dit artikel zeker een aanrader! 

Wat zijn obligaties?

Voordat wij gaan kijken wat de risico’s zijn en waar jij obligaties kan kopen, leggen wij je eerst uit wat obligaties precies zijn. Het ziet er namelijk allemaal moeilijker uit dan dat het daadwerkelijk is. 

Een obligatie is een verhandelbaar schuldbewijs van een onderneming of overheid die geld heeft geleend. Als een bedrijf of de overheid geld nodig heeft om bijvoorbeeld een grote investering te doen, kan dit gefinancierd worden door middel van een lening. Jij als investeerder kan investeren in deze leningen. Doordat jij investeert wordt je een zogenaamde obligatiehouder. Dat wil zeggen dat wanneer jij een obligatie hebt gekocht, jij zolang de looptijd loopt een rente over het geleende bedrag ontvangt. 

Alhoewel de kans klein is dat deze leningen niet terugbetaald kunnen worden, is het altijd mogelijk dat een organisatie onverhoopt failliet gaat. In dit geval heeft de obligatiehouder dezelfde rechten als de andere schuldeisers bij de verdeling van de bezittingen van de desbetreffende organisatie.

Achtergestelde obligaties

Naast de ‘normale obligaties’ kunnen er ook achtergestelde obligaties worden uitgegeven. Dit zijn leningen die een iets hoger risico met zich meebrengen. Bij deze achtergestelde obligaties sta je als obligatiehouder namelijk achteraan de rij als een instantie failliet gaat en de boedel verdeeld wordt. De reden dat mensen willen investeren in achtergestelde obligaties is dat deze een hoger rendement hebben dan normale obligaties.

Zero-coupon obligaties

Het klinkt een beetje raar maar er zijn ook zero-coupon obligaties. Dat wil zeggen dat de obligatiehouder geen rente ontvangt over de obligaties die hij of zij bezit. Vaak zijn deze obligaties goedkoper om aan te schaffen dan normale obligaties. Vervolgens kan er een rendement worden gemaakt op de obligaties door middel van het verschil in de aankoopprijs en de eindwaarde van de obligatie. 

Converteerbare obligaties

Een andere vorm zijn converteerbare obligaties. Dat wil zeggen dat jij de mogelijkheid krijgt om jouw obligaties om te zetten naar bijvoorbeeld aandelen van het bedrijf. Voor de uitgevende partij kan dit enorm interessant zijn. Deze partij hoeft de lening namelijk niet terug te betalen.

Naast dat het bedrijf dus geen geld hoeft terug te betalen aan de obligatiehouder is er nog een groot voordeel voor de obligatie uitgever. De rente is vaak lager dan bij normale obligaties. Dit komt omdat het echte rendement pas via de verkregen aandelen wordt bereikt. 

Rendement  

Als jij investeert dan is het natuurlijk belangrijk om te weten wat voor een rendement jij kunt verwachten. Als je weet hoeveel rendement je krijgt kan je namelijk bepalen of je een bepaald risico kan nemen. Bij obligaties kan je op twee manieren rendement maken. 

Couponrente

Zoals hierboven besproken kan je op twee manieren rendement maken. Eerst gaan wij het hebben over de couponrente. Dit is een vergoeding die jij krijgt als investeerder voor het uitlenen van geld. Deze vergoeding wordt meestal periodiek uitgekeerd. De hoeveelheid rente die jij ontvangt hangt af van het risicoprofiel van de obligatie. Zoals je eerder in dit artikel hebt kunnen lezen kan je obligaties hebben van bedrijven en van overheden. 

Heb jij bijvoorbeeld een obligatie van de Nederlandse overheid dan is het risico dat deze niet terugbetaald kan worden relatief klein. De kans dat de Nederlandse overheid niet meer aan haar verplichtingen kan voldoen is relatief klein. Heb jij obligaties van een bedrijf dat in moeilijkheden verkeerd dan is het risico wat je loopt natuurlijk een stuk hoger. De kans is namelijk aanwezig dat het bedrijf niet meer kan voldoen aan de betalingsverplichtingen. 

Doorgaans hebben obligaties een vaste couponrente. Dit wil zeggen dat de hoeveelheid rente dat jij ontvangt wordt vastgesteld bij de uitgifte van de obligaties. Voor veel mensen is dit aantrekkelijk omdat je weet hoeveel geld jij daadwerkelijk kan gaan verdienen op je obligaties. Daarnaast is het ook mogelijk dat een obligatie een variabele rente heeft. In dit geval wordt de rente die uitbetaald wordt periodiek vastgesteld en vervolgens uitbetaald. 

Koersrendement

Naast dat je rendement kan maken door middel van couponrente, is het ook mogelijk om rendement te maken door het stijgen van de koersen. De koers kan namelijk net als bij aandelen stijgen of zakken. Een van de factoren die zorgt dat de koers van een obligatie stijgt of zakt is de marktrente. Daalt de marktrente, dan zal de koers van een obligatie stijgen. Stijgt de marktrente, dan zal de koers van de obligatie dalen. 

Dit is natuurlijk niet de enige factor die ervoor zorgt dat de koersen stijgen of dalen. je hebt namelijk ook nog vraag en aanbod en de kredietwaardigheid van de uitgever. Als er minder vraag is naar bepaalde obligaties dan zal de koers van de zakken, mocht de vraag groot zijn dan zal de koers stijgen. 

Als jij in het bezit bent van een obligatie en de koers gaat omhoog, dan maak je dus niet alleen rendement in de vorm van rente maar pak je ook een stukje koersrendement mee. 

Risico’s

Zoals je hebt kunnen lezen in onze andere artikelen is het investeren van geld nooit zonder risico. Aan elke investering zit een risico verbonden. Meestal is het zo dat hoe meer risico je loopt hoe hoger het te behalen rendement is. In dit kopje gaan wij het hebben over ‘ratings’ en de risico’s die je kunt lopen als jij investeert in obligaties. Het is altijd belangrijk om de risico’s die je loopt goed op een rijtje te hebben.

Ratings

Voordat jij investeert in obligaties is het belangrijk om te weten dat obligaties worden voorzien van een zogenaamde rating. Deze ratings worden opgesteld door kredietbeoordelaars. De meest bekende kredietbeoordelaars op dit moment zijn Moody’s en Standard & Poors. 

De rating die deze kredietbeoordelaars geven kunnen jou helpen om een indicatie te krijgen van de kredietwaardigheid van de uitgever en dus van de lening. Dit is enorm handig omdat jij dan een keus kunt maken in hoeveel risico jij wilt en kunt nemen bij jouw investering.

Wij hebben voor jou de ratings in een tabel gezet. Wij raden aan om te kiezen voor een rating boven de Baa3/BBB/BBB-.

rating-obligaties

Nu wij weten wat de ratings inhouden is het belangrijk om te kijken welke risico’s je kunt lopen bij het investeren. Over het algemeen is het zo dat obligaties wat stabieler zijn dan aandelen en vaak is een mix van deze twee een goede basis voor stabiliteit en spreiding in je portfolio. 

Koersrisico

Het eerste risico dat wij bespreken is het koersrisico. Dit wil zeggen dat de waarde van de investering minder kan worden dan de nominale waarde. Als de koers zakt gaat de waarde van de obligatie ook omlaag, hierdoor kan jij dus verlies maken. 

Valutarisico

Dit risico is net als het koersrisico niet een specifiek risico wat te maken heeft met het investeren in obligaties. Het valutarisico is namelijk een risico dat ook voorkomt als je investeert in aandelen of andere producten. 

Als jij producten koopt in een andere valuta dan de euro dan krijg je te maken met valutarisico’s. Dit wil zeggen dat wanneer jij bijvoorbeeld obligaties koopt in dollars en de koers van de dollar zakt, jouw obligaties ten opzichte van de euro ook minder waard worden. Dit is een risico dat je loopt als je investeert in producten die verhandeld worden in ander valuta’s.

Dit werkt natuurlijk ook andersom. Als jij namelijk obligaties koopt in dollars en de koers van de dollar stijgt dan stijgt jouw rendement natuurlijk ook! 

Liquiditeitsrisico

Liquiditeitsrisico is ook een risico dat je kan lopen als jij handelt in obligaties.Dit wil zeggen dat jij jouw beleggingen niet of moeilijk kunt verhandelen op de beurs. Dit kan ervoor zorgen dat jij niet vrij over je inleg kan beschikken of dat jij je investeringen voor een mindere prijs moet verkopen dan jij eigenlijk wilt. 

Debiteurenrisico

Het kan voorkomen dat een bedrijf in zwaar weer terecht komt. Dit kan ervoor zorgen dat de rente en aflossingen van de obligatie niet wordt betaald. Dit wordt ook wel het debiteurenrisico genoemd.

Renterisico

Zoals eerder in dit artikel beschreven kan je ook te maken krijgen met een renterisico. Dit wil zeggen dat als de rente op de markt stijgt de waarde van de obligaties daardoor kunnen dalen. Echter kan dit natuurlijk ook in jouw voordeel werken. Als de marktrente daalt dan stijgt de rente op jouw obligaties.  

Herbeleggingsrisico

Bij sommige obligaties heeft het bedrijf dat de lening uitgeeft de optie om een tussentijdse aflossing te doen. Dit kan negatief uitpakken voor jouw rendement aangezien jij een afspraak hebt met het desbetreffende bedrijf. Het kan zo zijn dat jij hebt afgesproken dat je een couponrente ontvangt van bijvoorbeeld 5%. Als ze nu ineens de obligatie aflossen zal jij opzoek moeten naar een nieuwe investering. Nu is er een risico dat jij je geld niet kunt herbeleggen tegen hetzelfde rendement als van de aanvankelijke belegging.

Wat is de looptijd van obligaties?

De meeste obligaties hebben en vaste looptijd. Aan het eind van deze looptijd wordt de lening in principe helemaal terugbetaald. In dit geval kun je opzoek gaan naar nieuwe investeringen. 

De looptijd kan enorm verschillen. Je kan obligaties verdelen in lange termijn en korte termijn obligaties. Zo heb je bijvoorbeeld obligaties met een looptijd van maar één jaar, dat redelijk kort is maar ook met een looptijd van 10 jaar of zelfs meer. 

Naast dat er obligaties bestaan met een lange of korte looptijd, bestaan er ook obligaties die geen einddatum hebben. Deze worden ook wel perpetuele obligaties genoemd. Een groot voordeel van deze perpetuele obligaties is dat deze vaak een hogere couponrente hebben. Dit zal je dus meer rendement opleveren. Het vergroot wel je risico aangezien de uitgever niet verplicht is om het kapitaal terug te betalen. 

Zoals je al hebt kunnen lezen kan de waarde van de investering stijgen of dalen door een aantal factoren. Korte termijn obligaties hebben de eigenschap dat deze minder snel aan waarde verliezen dan lange termijn obligaties.  

Waar kan je obligaties kopen?

Het kan voor veel mensen aantrekkelijk zijn om te investeren in obligaties omdat het over het algemeen minder risico meebrengt dan investeren in aandelen en ETF’s. Om het jou gemakkelijk te maken hebben wij voor jou uitgezocht waar je tegen een scherpe prijs obligaties kunt kopen. In dit geval zijn wij uitgekomen bij DEGIRO. Dit platform geeft jou de mogelijkheid om makkelijk, snel en overzichtelijk obligaties aan te schaffen. Hieronder vind je een duidelijke video van DEGIRO hoe jij obligaties kan aankopen op het platform. 

Aanmelden bij DEGIRO

Wil jij beginnen met investeren? Ga dan naar de website van DEGIRO. Hier kan je gemakkelijk online een rekening openen en gelijk beginnen met investeren. Het aanmelden bij DEGIRO is volledig GRATIS en kan geheel online. 

Wil jij Een account openen bij DEGIRO? Neem dan de volgende stappen: 

  • Druk op onderstaande knop en ga naar de website van DEGIRO;
  • open een account bij DEGIRO.

Let op: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Plaats een reactie