Logo Simpelmeergeld.nl

Wil je beginnen met beleggen?
Download dan nu ons GRATIS E-book en start vandaag nog!

Wat is investeren? En wat zijn de mogelijkheden?

Je hoort het tegenwoordig steeds meer, mensen die aan het investeren zijn. En dit is natuurlijk niet zo gek aangezien geld op de bank alleen maar minder waard wordt. Ik hoor je denken mijn geld op de bank wordt alleen maar minder waard? Ja, geld dat stil staat op de bank wordt alleen maar minder waard. Dit heeft een aantal redenen en die gaan wij verderop in dit artikel bespreken.

Waarom investeren? 

In de inleiding hebben we het er al even over gehad. Je geld op de bank wordt minder waard. Vroeger konden we nog wel eens een mooi rendement halen met geld op de bank. Het was volkomen normaal dat je bijvoorbeeld 4% rente kreeg over je spaargeld. Indien je niks uitgaf groeide je spaargeld dus met gemiddeld 4% per jaar. 

Tegenwoordig is dit allemaal veranderd. Bij de meeste banken krijg je als je geluk hebt 0.05% rente. Daarnaast hebben sommige banken onlangs zelfs een negatief rentepercentage ingevoerd. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te zien dat dit peanuts is als je dit vergelijkt met de 4% van vroeger. 

Nu snap je waarschijnlijk nog niet waarom je geld minder waard wordt. Je krijgt immers bij sommige banken nog steeds rente. Je geld zal dan toch nog steeds moeten groeien? Dit zal je inderdaad denken. Echter komt er ook nog iets anders om de hoek kijken. Wij hebben het over inflatie. Om erachter te komen wat inflatie is en wat het betekent voor het opbouwen van jouw vermogen is het verstandig om nog even door te lezen. 

Wat is inflatie?

Inflatie kunnen wij op de volgende manier beschrijven: Inflatie kan je zien als een stijging van het algemene prijspeil. Dit klinkt misschien nog wat vaag maar het komt erop neer dat de prijzen van een grote groep producten gemiddeld genomen gestegen zijn. 

Zo betaalde je in 1960 bijvoorbeeld maar één gulden voor een brood, tegenwoordig kost een brood ongeveer twee euro. De prijzen zijn met de tijd dus omhooggegaan. Dit is echter geen probleem aangezien het loon dat je vandaag de dag ontvangt ook niet meer te vergelijken is met de lonen die werden uitbetaald in 1960. 

Dit betekent dus wel dat als jij in het jaar 1960 één gulden op de bank had staan en je wilde een brood halen dat dat prima kon. Nu in 2021 is een brood gemiddeld twee euro en is jouw gulden uit 1960 dus veel minder waard geworden. 

Nu we weten wat inflatie is kunnen we ingaan op hoe we kunnen zorgen dat deze inflatie ons zo min mogelijk raakt. Een goed middel hierbij is het vergroten van jouw vermogen door middel van investeren/beleggen. 

Wanneer moet je beginnen met investeren? 

Dit is een veel gestelde vraag en het antwoord daarop is eigenlijk heel simpel. Het beste moment om te beginnen was namelijk gister. Het een na beste moment om te beginnen met investeren is vandaag. De meeste investeringen zoals aandelen en vastgoed zijn namelijk investeringen die vooral rendement opleveren op de lange termijn. 

Als jij vroeg begint met investeren heeft je geld dus langer de tijd om voor jou te werken. Als jij je winsten ook nog eens herinvesteerd in andere investeringen zal je zien dat je vermogen exponentieel zal groeien.  

Waar kun je in investeren? 

Aandelen

Een van de meest bekende manieren van investeren is het investeren op de beurs. De meest gangbare manier van handelen op de beurs is het kopen van aandelen. Bij het kopen van aandelen word je in principe een klein beetje eigenaar van het bedrijf waar je aandelen van koopt. 

Weet jij de aandelen later te verkopen terwijl de koers van het bedrijf gestegen is, dan heb je dus winst gemaakt. Dit is echter niet de enige manier om winst te maken op aandelen. Er zijn namelijk ook bedrijven die dividend uitkeren. Dividend is een stukje van de winst die uitgekeerd wordt aan de aandeelhouders. Dat wil zeggen dat jij geld ontvangt zonder dat jij je aandelen hoeft te verkopen! Wil jij nou meer weten over het investeren in dividend aandelen dan kun je alles vinden op deze pagina.

Vastgoed

Volgens velen is investeren in vastgoed een van de veiligste manieren van investeren. Toch is het voor veel mensen maar lastig te begrijpen en veel mensen denken dat je enorme bedragen nodig hebt om daadwerkelijk te beginnen met het investeren in vastgoed. Niets is minder waar. Wij hebben een aantal manieren voor jou op een rijtje gezet. 

City-investment

Verschillende manieren van investeren in vastgoed. 

Investeren in een vastgoedfonds (REIT) 

Indien je net begint met het investeren in vastgoed is het investeren in een vastgoedfonds de makkelijkste en veiligste manier om te investeren. Een vastgoedfonds is als het ware een verzameling van verschillende vastgoedobjecten. Al deze vastgoedobjecten worden in een fonds gestopt en jij als investeerder kunt zo een aandeel in dit fonds kopen. 

Er zijn verschillende vastgoedfondsen waar je in kunt investeren. Zo heb je fondsen die bijvoorbeeld gespecialiseerd zijn in winkelpanden en de andere bijvoorbeeld in de huizenmarkt. Het voordeel van het investeren in een vastgoedfonds is dat ze over het algemeen een hoog percentage dividend uitkeren. Het is niet ongewoon dat een vastgoedfonds 6% uitkeert als dividend. Dit wil zeggen dat je dus al 6% rendement maakt en dan hebben we het nog niet eens gehad over de koersstijgingen die eventueel ook plaats kunnen vinden. 

Het aanschaffen van deze vastgoedfondsen is ook gemakkelijk. Wanneer jij een vastgoedfonds wilt kopen dan kun je dat doen bij een broker. Dit klinkt ingewikkeld maar tegenwoordig is het heel makkelijk om een beleggingsrekening aan te maken bij een broker. Wij zelf maken gebruik van de broker genaamd DEGIRO. Dit is een online platform waar jij aandelen kunt aan en verkopen. Hier zijn ook deze fondsen verkrijgbaar. 

Zelf vastgoed aankopen 

Als je wat meer geld tot je beschikking hebt kun je natuurlijk ook zelf vastgoed aankopen. Er zijn een aantal manieren hoe je hier geld mee kunt verdienen. Je zou bijvoorbeeld een pand kunnen aankopen om het vervolgens weer met winst te verkopen. 

Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om een pand aan te kopen om het vervolgens te verhuren. Door het object te verhuren zorg je voor een constante inkomstenstroom en daarmee dus een passief inkomen. 

Grondstoffen

Wat zijn grondstoffen? 

Grondstoffen zijn producten die van nature in de bodem van de aarde aanwezig zijn of producten die in de landbouw worden geteeld.  In deze producten kan je handelen en er dus geld mee verdienen als je dit goed doet. Vroeger was het nodig om daadwerkelijk deze grondstoffen te kopen. Tegenwoordig kan je de grondstoffen digitaal kopen en hoef je dus niet daadwerkelijk in het bezit te zijn van deze grondstoffen. 

Grondstoffen-goud

In welke grondstoffen kan ik investeren? 

Als je denkt aan het investeren in grondstoffen schieten waarschijnlijk goud en zilver je gelijk te binnen. Dit zijn inderdaad grondstoffen waar je in zou kunnen beleggen. Echter is dat niet het enige waar je in kunt investeren. Wij hebben een aantal van de meest verhandelde grondstoffen voor jou op een rijtje gezet. 

OlieAardgas
GoudZilver
LithiumKatoen
KoffieSuiker
KoperMais

Een van de grootste nadelen van het handelen in grondstoffen is dat de handel in grondstoffen enorm volatiel kan zijn. Volatiel wil zeggen dat de koersen enorm op en neer kunnen gaan. Als voorbeeld nemen wij even de olieprijs. Mocht er iets gebeuren zoals een oorlog of wat wij vorig jaar hebben gezien tijdens de coronacrisis zal dit grote invloed hebben op de prijs van de olie. 

Crowdfunding

Een andere manier om te investeren in bedrijven is door middel van Crowdfunding. De naam Crowdfunding zegt het eigenlijk al. Bedrijven, stichtingen of particulieren die geld ophalen bij de ‘Crowd’ oftewel het grote publiek. 

Voor bedrijven kan Crowdfunding vaak interessant zijn aangezien de financieringen vaak makkelijker te verkrijgen zijn dan bij een bank. Daarnaast is het tevens indirect een vorm van marketing. Voor investeerders is deze vorm van investeren ook erg interessant omdat de rente op deze leningen vaak fors hoger liggen dan dat op de spaarrekening wordt uitgekeerd.

Vaak wordt de Crowdfunding geregeld via een online platform. Op deze platforms komen de investeerders bij elkaar en kunnen ze zich inschrijven op bepaalde projecten. Het mooie van Crowdfunding is dat investeren vaak al kan met kleinere bedragen.

Ons favoriete platform om te beginnen met Crowdfunding is Lender & Spender. Dit platform is super overzichtelijk en biedt een solide rendement van ongeveer 4%.

Als jij geïnteresseerd bent in het investeren via Crowdfunding raden wij je aan om onze review over Lender & Spender hier te lezen.

Valuta 

Het klinkt misschien raar maar je kan daadwerkelijk geld verdienen met het aan- en verkopen van geld. De waarde van geld verandert continu en door hierop in te springen kun je dus rendement maken. 

Cryptocurrency 

We kunnen er niet meer omheen en iedereen die maar een beetje geïnteresseerd is in financiën heeft er ooit wel een keer van gehoord. Wij hebben het natuurlijk over de opkomst van de Cryptocurrency. Maar wat is een crypto nou eigenlijk en hoe kan je in Cryptocurrency investeren? 

Als je investeert in crypto investeer je eigenlijk in digitale munten. De meest bekende Crypto op dit moment is natuurlijk de Bitcoin. In de afgelopen tijd is hij enorm gestegen en hij heeft in februari ’21 een all-time high gehaald van maar liefst 43 000 euro! Maar zoals bij elke investering is het investeren in Bitcoin niet zonder risico. 

De Bitcoin heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt. Dit is echter niet zonder slag of stoot gegaan. In 2017 werd er een all-time high aangetikt van bijna 17.000 euro om vervolgens weer terug te zakken naar 3000 euro in 2018. 

Er zijn verschillende manieren om Cryptocurrency te kopen en in principe is dit even makkelijk als het aanschaffen van aandelen. Je maakt een account aan bij een handelsplatform en via IDEAL schaf je heel gemakkelijk de Cryptocurrency aan. 

Naast het aanschaffen van Cryptocurrencies heb je ook de mogelijkheid om in het bezit van cryptocurrencies te komen door middel van Cashback acties. Bij deze Cashback acties krijg jij gratis Bitcoin gestort in jouw Wallet! Wil jij nou meer informatie over Bitcoin Cashback acties? Lees dan ons artikel “Gratis bitcoin cashback met Stekking!

Wil jij nou meer weten over het aanschaffen van Cryptocurrency. Dan verwijzen we je graag naar deze pagina. Hier vind je meer informatie over het aanschaffen van crypto.

Investeer in jezelf 

Investeren in jezelf is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je denkt aan investeren. Toch is dit een van de meest waardevolle manieren om te investeren. De meeste mensen willen snel geld verdienen. Snel geld verdienen staat niet voor niets hoog in de zoektermen op Google.nl.  Dit is echter een verkeerd uitgangspunt als je begint met investeren.

Een aantal voorbeelden om te investeren in jezelf 

  • Lees veel boeken die je helpen in je ontwikkeling;
  • volg een cursus;
  • meld je aan bij een netwerk voor gelijkgestemden;
  • sport regelmatig;
  • zorg voor een goed voedingspatroon.

Zoals je ziet zijn er een aantal manieren hoe jij kunt investeren in jezelf. Investeren in jezelf doe je niet om op de korte termijn veel geld te verdienen maar op de lange termijn kan het je zeker veel opleveren. Het kost veel inspanning en geduld maar op termijn zal je er de vruchten van plukken. Je zal beter in je vel komen te zitten en hoe meer kennis je krijgt van bepaalde onderwerpen hoe zelfverzekerder je je zult voelen. Kortom, investeren in jezelf is in onze ogen de meest waardevolle investering die je kan doen.

Wil jij gelijk beginnen met investeren in jezelf? In dat geval raden wij je aan om het boek Rich Dad Poor Dad te lezen. Wij hebben onze ervaringen met dit boek voor jou in dit artikel beschreven

Is investeren wel veilig? 

Veel mensen zijn huiverig om het geld aan het werk te zetten. Waar moet ik mijn geld in stoppen? Hoeveel gaat het mij opleveren? Hoe lang ben ik mijn geld kwijt? Dit zijn allemaal vragen die je eerst voor jezelf beantwoord moet hebben voor je überhaupt begint met investeren. Investeren brengt altijd risico’s met zich mee en een 100% veilige investering bestaat niet. 

Toch kun je het risico dat je geld verliest enorm beperken door jezelf goed voor te bereiden en voor je je ergens instort je goed te verdiepen in de materie. Bij de voorbereiding is het belangrijk dat je je goed inleest over risicomanagement. In de volgende alinea kun je lezen hoe je dit risico kunt spreiden en waar je op moet letten. 

Risk-reward

Risicospreiding bij het investeren 

Een belangrijk onderdeel van het investeren is spreiding. Om het risico van je investeringen te beperken is goed risicomanagement belangrijk. Zo voorkom je dat je het schip in gaat met je volledige vermogen.

Een belangrijk onderdeel van risicomanagement is het spreiden van je investeringen. Spreiding kun je op een aantal manieren doen.

Spreiding in sectoren 

Spreiding in sectoren is een makkelijke manier om een goede spreiding aan te brengen in je investeringen. De ene sector kan het in bepaalde tijden beter doen dan de ander, de sector welk het goed doet kan dan de klappen opvangen van de sector die het minder goed doet. 

Voorbeeld spreiding in sectoren

Als jij in het jaar 2020 al je investeringen had gedaan in de luchtvaart en de toeristische sector was je aan het eind van het jaar waarschijnlijk bijna alles kwijtgeraakt. Daar tegenover hebben andere sectoren juist enorm kunnen profiteren van de Coronacrisis. Denk bijvoorbeeld aan het platform Thuisbezorgd. Doordat er een landelijke Lock down is ingevoerd hebben meer mensen dan ooit eten online besteld en die sector was dan ook booming.  Had je op dit moment dus in beide sectoren aandelen, was je risico gespreid en had je het verlies van de luchtvaart/toerismesector opgevangen d.m.v. jouw aandelen in Thuisbezorgd. 

Kortom leg nooit al je eieren in 1 mandje. Hopelijk is door het bovenstaande voorbeeld het belang van spreiding in sectoren duidelijk geworden. 

Spreiding door middel van tijd

Een andere manier om te spreiden is een manier waar je wellicht nog niet over hebt nagedacht. We hebben het nu namelijk over spreiding over tijd. In het Engels wordt dit Dollar Cost Averaging genoemd. Dollar Cost Averaging is het uitbouwen van je investeringen over verloop van tijd. 

Doordat je meerdere momenten van investeringen hebt zal je soms een investering doen terwijl de beurskoersen hoog staan maar daartegenover kan het maar zo zijn dat als je 3 maanden later bijkoopt dat de koersen gezakt zijn. 

Door meerdere momenten van investeren te hebben zal je op termijn een gemiddelde aankoopprijs hebben die ergens in het midden ligt en het risico dat je op de top hebt gekocht zal dus afnemen! 

Geografische spreiding

Geografische spreiding is minimaal zo belangrijk als de eerdergenoemde spreidingen. De wereld is enorm groot en er zijn talloze manieren om te investeren. Het is echter niet handig om al je geld in een bepaald werelddeel te stoppen. Je hebt gezien dat aan het eind van 2020 de coronacrisis nog volop aan de gang was in Europa en Amerika. Er werden Lock downs ingevoerd en deze zijn natuurlijk funest voor de economie.  Daarentegen leken ze het in Azië redelijk onder controle te hebben. De economie kwam weer redelijk op gang en presteerde veel beter op de beurs dan hoe er in Europa en Amerika gepresteerd werd. 

Stel je voor jij bent een investeerder en je koopt alleen maar Nederlandse aandelen. En een tijdje later wordt er vertelt dat het hele land in Lock down gaat. In dit geval zal dit enorme impact hebben op jouw investeringen en jouw vermogen. Als jij dan ook aandelen hebt op de Aziatische markt, kun je net als bij het spreiden van sectoren, je verlies uit de Nederlandse markt opvangen met de winst uit de Aziatische markt. 

Zelf beginnen met investeren? 

Heb jij na het lezen van dit artikel besloten dat je wilt beginnen met investeren dan raden wij aan om klein te beginnen, goed te kijken wat voor investering bij jou passen en goede afwegingen te maken als het gaat om risicomanagement. 

Begin met investeren via Peaks

Wil jij direct starten met investeren dan raden wij Peaks aan. Peaks is een platform waar je belegt door middel van het investeren van je wisselgeld. Doe jij een uitgave van bijvoorbeeld €9.80 dan zal dit bedrag door Peaks worden afgerond naar €10,- en de overige €0.20 zal dus worden geïnvesteerd in je portefeuille. 

Doordat je investeert met je wisselgeld merk je er helemaal niks van en kan je klein beginnen met investeren. Bekijk hier onze ervaringen over beleggen bij Peaks

Beleggen-peaks

Plaats een reactie