Logo Simpelmeergeld.nl

Wil je beginnen met beleggen?
Download dan nu ons GRATIS E-book en start vandaag nog!

Wat is een ETF? En waar koop ik een ETF?

Bijna iedere beginnende belegger heeft er last van. Je begint vol goede moed met het investeren op de beurs maar je komt termen tegen waar je nog nooit van gehoord hebt. Dit is volstrekt normaal, gaandeweg zal je door middel van veel stukken te lezen jouw kennis verbreden en wordt het beleggen op de beurs met de dag interessanter. Wij krijgen regelmatig de vraag wat een ETF nou eigenlijk is en wat het verschil is tussen een ETF en een beleggingsfonds. In dit artikel leggen wij jou uit wat een ETF is, wat de verschillen zijn met een beleggingsfonds en ook kijken wij naar de voor-en nadelen van het hebben van ETF’s. Tot slot hebben wij een aantal van de meest populaire ETF’s op een rijtje gezet! 

Wat is nou eigenlijk een ETF?

Om te begrijpen wat de voordelen en nadelen van een ETF zijn moeten wij weten waar de afkorting ETF eigenlijk voor staat is. De afkorting ETF staat voor Exchange-Traded Fund. Dit is een fonds dat bestaat uit aandelen, obligaties of andere effecten die op de beurs verhandeld worden. 

Deze fondsen kunnen bestaan uit bijvoorbeeld de 500 grootste bedrijven van Amerika (S&P 500), De 25 Grootste bedrijven op de Nederlandse Beurs (AEX), of bedrijven in bepaalde sectoren zoals banken, luchtvaart etc. Een uitgebreidere uitleg over wat een fonds is lees je verderop in dit artikel. 

Wat is het doel van een ETF? 

Deze vraag is makkelijk te beantwoorden. Een ETF heeft namelijk het doel om dezelfde rendementen te halen als de index die deze ETF volgt.  

Wat wordt er bedoeld met een index? 

Een index is een lijst met aandelen of obligaties die wordt samengesteld door financiële bedrijven of beurs exploitanten. Het koersgemiddelde van een aantal aandelen samen wordt een zogenaamde index genoemd. Beleggers vergelijken de prestaties van deze indexen vaak met de eigen portefeuille. Zo hebben beleggers die handelen in individuele aandelen een referentiekader over hoe de markt in het geheel zich beweegt. 

Een goed voorbeeld van een index is bijvoorbeeld de AEX. De AEX is de belangrijkste beursindex van Nederland. Deze index geeft je een beeld over de ontwikkeling van de 25 bedrijven met de grootste marktkapitalisatie op de Amsterdamse beurs.

wat-is-een-etf

Verschillen tussen een beleggingsfonds en een ETF 

Je zou misschien denken dat een beleggingsfonds hetzelfde is als een ETF. Maar dit is niet juist. Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen een beleggingsfonds en een ETF. 

Kosten

De kosten van een ETF zijn over het algemeen lager dan de kosten van een beleggingsfonds. Over het algemeen zijn de kosten bij het investeren in een ETF minder dan één procent, bij een beleggingsfonds ligt dit vaak tussen de één en twee procent. 

De reden dat deze kosten hoger zijn is omdat de beleggingsfondsen actief beheerd worden door fondsmanagers. Deze voeren over het algemeen vaker transacties uit dan dat er gebeurt bij een ETF. Al met al kan dit wel een procent schelen op jaarbasis. 

Beursnotering

Een belangrijk verschil tussen ETF’s en beleggingsfondsen is dat een ETF ten alle tijden genoteerd moeten zijn op de beurs. Beleggingsfondsen daarentegen kunnen ook worden uitgegeven door vermogensbeheerders zonder dat ze een beursnotering hebben.  

Transacties 

Zoals je hierboven al hebt gelezen worden er over het algemeen meer transacties uitgevoerd bij een beleggingsfonds dan bij een ETF. Dit komt namelijk doordat de transacties uitgevoerd worden door fondsmanagers. Bij een ETF worden de transacties automatisch uitgevoerd. Doordat deze transacties automatisch worden uitgevoerd kunnen de kosten laag worden gehouden.

Verhandelbaarheid

ETF’s kunnen de hele dag door verhandeld worden zolang de beurs open is. Dit is een belangrijk verschil met een beleggingsfonds. Beleggingsfondsen kan je namelijk maar één keer per dag verhandelen. Dit zorgt voor minder flexibiliteit ten opzichte van een ETF. 

Wat zijn de voordelen van een ETF? thumbs-up

Het bezitten van een ETF kan voor veel mensen interessant zijn. Tegenwoordig levert je geld op de bank nog maar amper wat op en kan het dus aantrekkelijker zijn om een deel van je vermogen in aandelen te stoppen door middel van het investeren in ETF’s. Om jou een beeld te geven over wat de voordelen van ETF’s zijn hebben wij ze voor jou op een rijtje gezet. 

Spreiding

Een van de grootste voordelen van een ETF is dat je gelijk een goede spreiding hebt in je portefeuille. Als je belegt door middel van ETF’s koop jij in principe een mandje van tientallen tot wel duizenden aandelen. 

Een van de meest bekende ETF’s in Nederland is de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF’.

Deze ETF is ook wel beter bekend als VWRL. Dit is een ETF die de complete wereldwijde aandelenmarkt volgt. In deze ETF beleg je automatisch in meer dan 3000 bedrijven verdeeld over de hele wereld. Mocht er nou wat gebeuren in bijvoorbeeld Amerika en de Amerikaanse aandelen gaan onderuit dan wordt deze klap opgevangen doordat er wordt geïnvesteerd in meerdere werelddelen. 

Flexibel

Naast dat de spreiding vaak goed geregeld is in een ETF is een ETF altijd beursgenoteerd. Doordat ETF’s beursgenoteerd zijn, zijn deze gemakkelijk te verhandelen op de beurs wanneer jij dat zelf wilt. 

Lage kosten 

In tegenstelling tot beleggingsfondsen zijn ETF’s goedkoop om te bezitten. De kosten van een ETF zijn doorgaans minder dan één procent per jaar, beleggingsfondsen rekenen gemiddeld tussen de één en twee procent per jaar. Op de korte termijn zal dit misschien niet zoveel schelen maar op de lange termijn ga je dit zeker merken in je rendement. 

Transparant 

Doordat een ETF een bepaalde groep met aandelen volgt (Index) weet jij dus precies waar je in belegt. Vaak kan je op de website van de beheerder van de ETF exact vinden uit welke bedrijven de ETF bestaat en hoe de verdeling geregeld is binnen dit ETF. 

Hoger rendement

Veel fondsmanagers zullen het er niet mee eens zijn maar onderzoek heeft uitgewezen dat 79% van de fondsmanagers niet in staat is om de index te verslaan. Dit wil zeggen dat de markt zeer moeilijk te voorspellen is en het dus maar 21% van de mensen lukt om daadwerkelijk meer te verdienen op de beurs dan de gemiddelde 7% rendement die er wordt gehaald. Doordat de ETF’s de markt volgen en de kosten relatief laag zijn heb jij dus een betere kans om een goed rendement te halen dan dat jij begint met actief beleggen.

Wat zijn de nadelen van een ETF? thumbs-down

Je zou het misschien niet gelijk denken maar er zitten ook risico’s aan het beleggen in ETF’s. Bij een ETF volg je namelijk een bepaalde index of sector. Volg jij bijvoorbeeld de AEX-index dan wordt jouw geld gespreid in de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven van Nederland.

Marktrisico

Mocht er nou iets gebeuren in Nederland en de algemene economische situatie verslechtert dan wordt de index die jij volgt ook minder waard. Dit wordt ook wel marktrisico genoemd. Wil jij dit risico kleiner maken dan kan je ervoor besluiten om in meerdere ETF’s te investeren. Zo krijg je niet alleen spreiding in bedrijven waar je in investeert maar je kan ook spreiding creëren in meerdere werelddelen. 

Sluitingsrisico 

Een ander risico dat jij kan lopen als je hebt geïnvesteerd in een ETF is het sluitingsrisico. Het kan zijn dat jij geïnvesteerd hebt in een ETF maar dat er besloten wordt dat de desbetreffende ETF niet genoeg rendement maakt. Er kan dan besloten worden om de ETF te sluiten. Mocht jij nou net een ETF hebben aangeschaft op de prijs van bijvoorbeeld €100,- en hij wordt gesloten op €90,- dan zal je je verlies moeten nemen. Jij zal de resterende €90,- uitbetaald krijgen, dit geld zal je kunnen herinvesteren in een andere ETF of in andere aandelen. 

Dividendlekkage

Een andere risico van een ETF is dividend lekkage. De meeste bedrijven betalen een dividend aan hun aandeelhouders. Dividend is een winstuitkering die wordt verdeeld onder de aandeelhouders als blijk van waardering. 

Het is echter heel belangrijk om goed in de gaten te houden in welk land een ETF gevestigd is. Zo kun je zorgen dat er niet te veel dividendbelasting wordt ingehouden die je vervolgens niet meer terug kunt vragen aan de belastingdienst. Hieronder vind je een filmpje met een superduidelijke uitleg hoe dividendlekkage werkt en wat jij kan doen om dividendlekkage te voorkomen.  

Samenstelling risico

Er zijn enorm veel verschillende ETF’s beschikbaar op verschillende indices. Toch verschillen de ETF’s bijna allemaal van elkaar. Het zou maar zo kunnen zijn dat je een ETF in je Portefeuille hebt die de AEX volgt maar dat deze een ander rendement laat zien dan een andere ETF die ook de AEX volgt. 

Raar he? Nee dit is niet raar. Elke ETF wordt samengesteld en de aandelen die daarin zitten worden anders gewogen. Het zou maar zo kunnen zijn dat ETF A meer aandelen van bijvoorbeeld Shell bezit dan dat ETF B heeft. Doordat de weging veranderd van de aandelen zal het rendement dus ook veranderen. 

Waar kan je ETF’s kopen?

Om ETF’s aan te schaffen heb je een account nodig bij een broker die handelt in ETF’s. Tegenwoordig gebeurt er steeds meer online en heb je genoeg betrouwbare brokers waar je je gemakkelijk voor kunt aanmelden. Meestal is dit volledig gratis en als jij geluk hebt krijg je ook nog een welkomstcadeau. Vaak is dit in de vorm van een gratis aandeel of in de vorm van een bepaald bedrag aan transactiekosten. Wil jij weten hoe je een goede broker uitkiest die bij jou past? Lees dan ons artikel ‘Hoe kies je de beste broker?’. 

Wij maken zelf gebruik van een aantal verschillende platformen. Ieder platform heeft zo zijn voordelen en zijn nadelen. In dit artikel gaan wij de verschillende platformen niet uitgebreid beschrijven maar wij maken gebruik van DEGIRO en BUX Zero

Kan ik ook ETF’s kopen met weinig geld? 

Het kopen van ETF’s met weinig geld is zeker mogelijk. Investeren is de laatste jaren een stuk toegankelijker geworden. Er is veel informatie te vinden over investeren en de drempel is verlaagd door de digitalisering. Zo heb jij altijd en overal zicht op jouw aandelen en jouw portefeuille. 

Hoeveel geld jij minimaal moet inleggen als belegger verschilt per broker. Bij de ene broker kun je gratis een account aanmaken en heb je geen minimale inleg en bij de andere broker moet je bijvoorbeeld een minimumbedrag van €10.000,- inleggen. 

Waar wij ons op focussen zijn de brokers waar geen minimale inleg vereist is. Een aantal populaire brokers die geen minimale inleg eisen zijn onder andere DEGIRO, BUX Zero, Peaks en Brand New Day

Dit zijn prima brokers alleen moet je er wel rekening mee houden dat je bij Peaks en Brand New Day geen eigen fondsen kan kiezen. Hier wordt er voor jou belegd in bepaalde fondsen. Wel kan jij natuurlijk je eigen risicoprofiel kiezen. 

Bekendste ETF-aanbieders

Zoals eerder in het artikel beschreven kan je gemakkelijk ETF’s aanschaffen bij de broker waar jij een account hebt geopend. Toch is het niet verstandig om de eerste ETF te kopen die je ziet. Wij hebben de 5 grootste ETF-aanbieders van dit moment voor jou op een rijtje gezet! 

VermogensbeheerderVermogen
BlackRock1.55 Biljoen
Vanguard1.01 Biljoen
State Street640 Miljard
Invesco203 Miljard
Charles Schwab142 Miljard

Het kan zijn dat jij wilt investeren in een ETF maar dat deze niet beschikbaar is in Nederland. Dat klopt, in 2018 is er namelijk veel veranderd als we het hebben over het handelen in ETF’s. Sinds 2018 geldt er namelijk een Europese verordening. Deze verordening verplicht de aanbieders van ETF’s tot het leveren van informatie in de taal waarin zij de producten aanbieden. Deze verordening is in het leven geroepen om beleggers te beschermen maar heeft er wel toe geleid dat er veel goede Amerikaanse ETF’s van de Europese markt zijn gehaald. 

De #2 meest populaire ETF’s op dit moment 

S&P 500 INDEX ETF (VUSA)

Een van meest bekende indexen op de wereld is de S&P 500 index. Deze index is een van de grootste aandelenindexen van de Verenigde Staten. Deze index volgt de 500 grootste Amerikaanse bedrijven als we kijken naar de marktkapitalisatie. 

Doordat deze index de 500 grootste bedrijven volgt in de Verenigde Staten kan deze index ook een goed beeld geven over ontwikkelingen op de Amerikaanse aandelenmarkt.


Je kunt deze ETF vinden onder Ticker Symbool ‘VUSA’. Als je het Ticker Symbool invult bij de zoekbalk van BUX Zero komt automatisch de S&P 500 tevoorschijn 


Wil jij direct beginnen met het aankopen van de S&P 500 ETF dan raden wij je aan om dit te doen bij BUX Zero. Als jij je vandaag nog aanmeldt bij BUX Zero krijg jij bovendien een gratis aandeel die kan oplopen tot wel €200,-! 

Wil jij ook een GRATIS aandeel ter waarde van maximaal €200,-? Wacht dan niet langer en open vandaag nog een account! Hoe je dit doet leggen wij hieronder uit. 

  • open via onderstaande button de website van BUX Zero;
  • open een account bij BUX Zero;
  • stort minimaal €1,- op je account; 
  • ontvang binnen een paar minuten je eerste aandeel geheel GRATIS!

Vanguard FTSE AW ETF (VWRL) 

Het is niet voor niets dat deze ETF zo populair is bij de Nederlandse beleggers. Deze ETF wordt namelijk verhandeld op de Nederlandse beurs en is daarnaast ook nog eens goedkoop in de kosten. Aangezien er meer dan 3000 bedrijven wereldwijd in deze ETF zitten is de spreiding gelijk al goed geregeld en is dit een goede basis voor een gespreide portefeuille. Wil jij meer informatie over VWRL dan is een kijkje nemen op de website van Vanguard zeker een goed idee. 

Wil jij direct beginnen met het aankopen van VWRL dan kun je hier een gratis rekening openen bij DEGIRO. DEGIRO is een betrouwbare broker waar enorm veel Nederlanders gebruik van maken en bekend staat als een van de goedkoopste brokers van Nederland. 

Je kunt deze ETF vinden onder Ticker Symbool ‘VWRL’ of als je het ISIN Nummer van deze ETF invult in de zoekbalk bij DEGIRO. Het ISIN Nummer voor VWRL is: IE00B3RBWM25

Is investeren in een ETF Veilig? 

In onze ogen is het investeren in ETF’s een veilige manier van beleggen. Je vermogen wordt verdeeld over meerdere bedrijven en in het geval van de ETF VWRL wordt vaak ook nog rekening gehouden met een geografische spreiding. Je volgt een bepaalde markt en je hoeft je maar weinig te verdiepen in losse bedrijven. Hierdoor hou je tijd over om je bezig te houden met andere dingen zonder dat je je druk hoeft te maken over je aandelen. 

Conclusie 

Het investeren in ETF’s heeft veel voordelen tegenover het beleggen via beleggingsfondsen.
Het is in onze ogen de beste manier om gespreid te investeren met zo laag mogelijke kosten en risico’s. Wat je hopelijk veel extra rendement in de toekomst gaat opleveren. Daarnaast kost het investeren in ETF’s jou weinig tijd en kan je zelfs met een beperkte kennis van de aandelenmarkt een mooi rendement maken. Let op: beleggen neemt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden en u kunt uw inleg verliezen. De informatie op deze website is geen financieel advies. 

Plaats een reactie