Logo Simpelmeergeld.nl

Wil je beginnen met beleggen?
Download dan nu ons GRATIS E-book en start vandaag nog!

Review: Onze ervaringen met DEGIRO

Wanneer jij wit beginnen met beleggen is het van groot belang dat je uitzoekt welke broker past bij jouw wensen en verwachtingen. Iedere investeerder heeft andere doelen en andere verwachtingen. Tegenwoordig heb je de keuze uit meerdere brokers, wij vinden het belangrijk om deze brokers één voor één te bespreken om jou vervolgens te helpen om de beste keuze te maken. In deze review gaan wij het hebben over onze ervaringen met DEGIRO. Dit is onze favoriete broker en wij gebruiken deze broker voornamelijk voor het aanschaffen van aandelen en ETF’s. Wil jij nou meer weten over onze ervaringen met DEGIRO? lees dan zeker even door!

Wat is DEGIRO?

Voordat wij dieper ingaan op onze ervaringen en wat er allemaal mogelijk is bij DEGIRO is het verstandig om te kijken naar wat DEGIRO nou precies is. DEGIRO is een online broker die is opgericht in 2008. In het beginsel was het platform alleen maar bedoeld voor de zakelijke markt, maar in 2013 kwam hier verandering in. In 2013 werd het namelijk mogelijk om als particuliere belegger te handelen op het platform. Sindsdien is het platform hard gegroeid en maken er inmiddels al meer dan één miljoen mensen gebruik van DEGIRO. 

Volgens DEGIRO is het mogelijk om tot 80% goedkoper te handelen dan bij de concurrenten. Mede door deze lage tarieven zijn ze door investors Chronicle & Financial Times (UK) uitgeroepen tot best beoordeelde beleggingsplatform & beleggingsapp van 2020. Dit is trouwens niet de enige prijs die ze in de wacht hebben weten te slepen. Ondertussen hebben ze volgens hun eigen website namelijk al meer dan 66 internationale awards gewonnen. 

Bij DEGIRO heb jij als particuliere belegger de mogelijkheid om te handelen in een aantal verschillende producten. De meest gangbare producten zijn aandelen, beleggingsfondsen en ETF’s. Maar naast deze producten is het ook zeker mogelijk om te handelen in futures, obligaties, hefboomproducten, opties en warrants. 

Eind 2019 is DEGIRO overgenomen door het Duitse bedrijf Flatex. Buiten dat beleggers een rekening moeten openen bij Flatex is er voor de rest weinig veranderd door de overname. Ze bieden nog steeds goedkope tarieven aan en de identiteit van het platform is nog steeds hetzelfde. Doordat deze twee bedrijven hun krachten nu hebben weten te bundelen is er een enorm sterk bedrijf ontstaan die toonaangevend is binnen Europa 

Platform van DEGIRO

In dit hoofdstuk gaan wij het hebben over onze ervaringen met het platform van DEGIRO. Om een optimale beleggingservaring te hebben is het belangrijk dat het platform waar jij op handelt overzichtelijk is. Daarnaast moet er genoeg informatie te vinden zijn over de producten waar jij in wilt handelen. Wanneer jij genoeg informatie kan vinden gaat dit jou zeker helpen bij het maken van een goede analyse. Hoe beter jij een product kan analyseren des te meer rendement je kan maken op termijn.  

Software

Bij DEGIRO kan je op meerdere manieren gebruik maken van het platform. Ze bieden namelijk naast een web-versie ook een app voor je telefoon en tablet aan die je kan gebruiken. 

Deze platformen zijn super overzichtelijk en je kan binnen een aantal klikken de producten aanschaffen waar jij naar opzoek bent. Als jij een Day Trader bent dan is het wellicht verstandig om een andere broker te kiezen aangezien de analyse mogelijkheden vrij beperkt zijn als jij wilt Day Traden. Als jij van plan bent om te beleggen voor de lange termijn dan is het platform van DEGIRO wel erg interessant. 

Aanbod

Naast dat het belangrijk is om goede overzichtelijke software te hebben is het ook belangrijk om een goed gevarieerd aanbod te hebben. Als jij de keuze hebt uit verschillende producten uit verschillende werelddelen dan zal dit ten goede komen van de spreiding binnen je portfolio. Hieronder vindt je een lijstje met de verschillende producten die DEGIRO aanbiedt.

Producten

producten-DEGIRO

Beurzen

Als je besluit om te beleggen bij DEGIRO krijg je automatisch toegang tot de wereldwijde markt. Het platform maakt het mogelijk om te handelen op meer dan 50 verschillende beurzen uit maar liefst 30 verschillende landen. Een voordeel van zoveel mogelijkheden is dat jij de mogelijkheid hebt om wijdverspreid te beleggen en zo dus je risico te spreiden.

Online kenniscentrum

Een ander groot pluspunt van DEGIRO is dat ze beschikken over een beleggersacademie. Het kopen en verkopen van aandelen kan in principe iedereen. Dat wil alleen nog niet zeggen dat je daadwerkelijk winst gaat maken met de aan- en verkopen die jij doet. DEGIRO wilt dat jij zo goed mogelijk voorbereidt begint met beleggen. En daarom is de beleggersacademie in het leven geroepen. Deze academie biedt lessen aan die jij geheel gratis kunt volgen via de website. 

In deze 10 online lessen worden de volgende onderwerpen besproken:

Wat voor belegger bent u?Hoe begin je met beleggen?
Financiële instrumentenComplexe financiële instrumenten
Hoe komt een koers tot stand?Hoe kies je je eerste aandeel?
OrdertypesSpreiding
De impact van lange termijn beleggenWat is uw beleggingsplan?

Naast deze 10 lessen worden er op de beleggersacademie nog veel meer onderwerpen besproken. Wil jij weten welke onderwerpen aan bod komen dan raden wij je zeker aan om een kijkje te nemen op de website van DEGIRO. 

Verschillende soorten accounts 

Wanneer jij je aanmeldt moet je een keuze maken in wat voor soort account je wilt openen. Als jij net begint met beleggen kan dit wellicht wat overweldigend overkomen en dat snappen wij heel goed. Toch is het belangrijk om de juiste keuze te maken aangezien er belangrijke verschillen zijn tussen de accounts. 

Bij DEGIRO geven ze je de optie om een Basic account of een Custody account te openen. Welk account jij moet openen kunnen wij jou niet vertellen. Dit verschilt namelijk per persoon en hoeveel risico jij wilt en kunt lopen met beleggen. Wel hebben wij een video voor jou gevonden waar de verschillen tussen deze accounts besproken worden. Wij gaan ervan uit dat je na het zien van deze video een goede keus kunt maken welk account bij jou en jouw situatie past.  

Kosten van DEGIRO

Indien jij een goed rendement wilt maken is het belangrijk dat je de kosten zo laag mogelijk houdt. De kosten gaan namelijk altijd ten koste van het rendement. Volgens de website van DEGIRO zijn ze tot wel 80% goedkoper dan de concurrenten. Dit klinkt natuurlijk super interessant dus zijn wij voor jou in de kostenstructuur gedoken. Vervolgens hebben wij een overzicht gemaakt van wat er nou precies voor kosten worden gerekend en hoeveel kosten je kan verwachten als jij investeert via DEGIRO.

Aansluitingskosten

Één van de kosten waar je rekening mee moet houden zijn de aansluitingskosten. DEGIRO rekent namelijk per beurs waarop je handelt €2,50 per jaar aan aansluitingskosten. Mocht jij dus op drie verschillende beurzen aandelen kopen dan kost dit je €7,50 per jaar. Er is echter één uitzondering en dat is de Euronext in Amsterdam. Dit wordt gezien als de thuisbeurs en hier betaal je geen jaarlijkse aansluitingskosten. 

Transactiekosten

Als jij producten wilt kopen op de beurs moet je naast de aansluitingskosten ook transactie kosten betalen. Er zijn grote verschillen in de hoogte van transactiekosten. Zo betaal je op de beurs in Frankfurt bijvoorbeeld een standaard bedrag van €7,50,- + 0,09% van het totale aankoopbedrag.

Het is een ander verhaal als jij handelt op de beurs in de Verenigde staten. De kosten om te handelen in de Verenigde staten zijn namelijk veel lager. Hier betaal je namelijk maar €0,50 + $ 0,004 per aandeel per transactie.

Hieronder vind je een overzicht met hoeveel transactiekosten jij in bepaalde landen betaalt. Het is belangrijk om goed in de gaten te houden in welk land jij je producten aanschaft aangezien het een hoop geld kan schelen!

tarieven-DEGIRO
Bron: DEGIRO

Naast het handelen in aandelen kan je natuurlijk ook handelen in ETF’s. DEGIRO heeft een Kernselectie met ETF’s waar jij één keer per maand gratis in kunt handelen. Meer informatie over de Kernselectie wordt verderop in dit artikel besproken.

Tarieven-DEGIRO
Bron: DEGIRO

Fondskosten

Naast de aansluit- en transactiekosten is er nog een kostenpost. In dit geval hebben wij het over fondskosten. Dit zijn kosten die je moet betalen als je in het bezit bent van een ETF. Deze ETF’s moeten samengesteld worden en de fondsbeheerder zal een bepaald percentage beheerkosten in rekening brengen. In de meeste gevallen is dit bij ETF’s maximaal één procent. Om het voor jou als belegger gemakkelijk te houden worden deze kosten automatisch verwerkt in de koers van de ETF. Mocht de index die jij volgt in een jaar tijd stijgen met 8% en je hebt 1% Fondskosten dan hou jij een nettorendement over van 7%. 

Kosten ten opzichte van andere brokers

Op de website wordt er geadverteerd dat ze 80% goedkoper zijn dan de andere brokers. Wij hebben zojuist de kosten bij DEGIRO besproken en het lijkt ons wel een goed idee om de kosten bij DEGIRO eens te vergelijken met de kosten bij de andere brokers. Hieronder vind je een overzicht waar DEGIRO wordt vergeleken met Lynx, Binck en de Rabobank.

vergelijking-DEGIRO
Bron: DEGIRO

Zoals je ziet is het handelen bij DEGIRO een stuk goedkoper in vergelijking met de andere brokers. Er wordt geadverteerd dat ze tot wel 80% goedkoper zijn. Helaas is dit niet bij alle producten het geval.

DEGIRO Kernselectie 

Naast dat je relatief goedkoop in aandelen kan handelen is het ook mogelijk om gratis te handelen. Dit kan door middel van een zogenaamde Kernselectie. Dit is een lijst met daarop meer dan 200 verschillende soorten ETF’s die je één keer per maand gratis aan kunt schaffen of verkopen. Let op: Er zitten wel bepaalde voorwaarden verbonden aan het handelen binnen de Kernselectie. Klik hier voor de voorwaarden.

Wil jij nou weten wat een ETF is en wat het verschil is tussen een ETF en een beleggingsfonds? Dan raden wij je aan om ons artikel “wat is een ETF? en waar koop ik een ETF” te lezen!

Voor en nadelen van DEGIRO

Elke broker heeft zijn voor- en nadelen, zo ook DEGIRO. Aangezien wij jou een zo eerlijk mogelijke review willen geven hebben wij de voordelen en de nadelen van het platform voor jou op een rijtje gezet:

Voordelen thumbs-up

 • Lage transactiekosten
 • Online beleggersacademie
 • Overzichtelijk platform
 • Makkelijk aan te melden
 • Uitgebreid aanbod
 • Makkelijk geld te storten
 • Makkelijk geld opnemen
 • Geen minimale inleg vereist

Nadelen thumbs-down

 • Storingsgevoelig
 • Telefonische klantenservice lastig te bereiken
 • Geen Livechat beschikbaar

Is DEGIRO veilig?

Als wij DEGIRO vergelijken met andere brokers zoals, Bux Zero, Brand New Day en Peaks zien wij dat er enorm veel wordt gedaan voor de klanten als we het hebben over veiligheid. Zo zie je bij al deze brokers een aantal maatregelen terugkomen om jou als belegger zo goed mogelijk te beschermen. Wij hebben de belangrijkste voor jou beschreven: 

AFM

Een belangrijke manier om de veiligheid te toetsen is om te kijken of een broker onder toezicht staat van de AFM. De Autoriteit Financiële Markten heeft namelijk de taak om toezicht te houden op de financiële markten. En met deze financiële markten bedoelen we het sparen, beleggen, lenen en verzekeren. DEGIRO staat net als de andere Nederlandse brokers onder toezicht van deze instantie. Nu jij dit weet kun je ervan uitgaan dat deze broker volgens de wet handelt, doen ze dit namelijk niet dan krijgen ze een boete. Daarnaast heeft DEGIRO een vergunning onder artikel 2:96 van de Wet op het Financieel Toezicht, om op te treden als beleggingsonderneming. 

Vermogensscheiding 

Net als bijvoorbeeld bij Peaks kan je er bij DEGIRO vanuit gaan dat je beleggingen goed beschermd worden. De beleggingen die jij als investeerder doet worden bewaard in een aparte entiteit. Dit is belangrijk want doordat jouw beleggingen bewaard worden in een aparte entiteit vallen ze niet binnen het vermogen van DEGIRO. Mocht er iets gebeuren met DEGIRO zoals een faillissement dan vallen jouw aandelen niet binnen het vermogen van DEGIRO. De schuldeisers kunnen door deze constructie dus nooit aanspraak maken op jouw aandelen. 

Beleggerscompensatiestelsel 

Mocht nou onverhoopt blijken dat DEGIRO de regels van de bovenstaande vermogensscheiding onvoldoende heeft nageleefd dan vallen jouw aandelen bij een faillissement van DEGIRO onder de voorwaarden van het ‘Beleggerscompensatiestelsel’. In dit geval wordt jouw vermogen beschermd tot een bedrag van €20.000,- 

Uitlenen van producten

Om de kosten laag te houden kan het voorkomen dat jouw producten worden uitgeleend. DEGIRO doet dit met een reden. DEGIRO ontvangt namelijk een bedrag van de lenende partij voor het lenen van de producten. Hier merk jij helemaal niks van en hier hoef je verder ook helemaal niks voor te doen. De reden dat dit gedaan wordt is omdat mensen dan ‘short’ kunnen gaan. Dit houdt in dat iemand speculeert op een koersdaling van een aandeel in plaats van een koersstijging.

Zoals besproken staan jouw aandelen niet tussen het vermogen van DEGIRO zelf. Je aandelen staan namelijk in een aparte stichting genaamd SPV. Wanneer iemand jouw aandelen wilt lenen dan zal hij/zij de aandelen dus lenen van deze stichting. Om het risico af te dekken is DEGIRO de tegenpartij van deze stichting, wanneer de aandelen niet terugbetaald kunnen worden is DEGIRO verantwoordelijk over de teruglevering van de uitgeleende aandelen.

Daarnaast is het niet voor iedereen mogelijk om zomaar aandelen te lenen. DEGIRO eist namelijk ook vanuit de lener enige vorm van zekerheid. Dit doen ze door de klant een garantie te laten neerleggen. Deze garantie bestaat uit giraal geld of andere aandelen die de klant in de SPV dient te storten. Mocht de klant de geleende aandelen niet terug kunnen betalen kan DEGIRO toch nog aanspraak maken op deze andere bezittingen van de lenende partij.

De kans om je producten te verliezen is in onze ogen heel erg klein. Zoals je ziet zijn er twee partijen die garant staan en zou er heel wat moeten gebeuren voordat DEGIRO en de lenende partij failliet gaan. Wij hebben persoonlijk geen problemen met het uitlenen van onze producten. Zoals we al hebben aangegeven merk je hier niks van en het levert ons een stuk meer rendement op aangezien de transactiekosten laag worden gehouden

De oplossing

Als jij niet wil dat je aandelen uitgeleend worden dan kan je ervoor kiezen om een Custody account aan te schaffen. Hier worden je aandelen niet uitgeleend maar daar tegenover staat wel dat de kosten die DEGIRO rekent hoger worden. Zo wordt er bijvoorbeeld een deel van het dividend dat je ontvangt ingehouden.

Cyber security

Naast dat het fijn is dat de broker onder toezicht staat van de AFM en onder prudentieel toezicht van De Nederlandsche Bank is het ook goed om te weten wat ze doen aan de cyber security. Aangezien alles tegenwoordig online wordt geregeld is het belangrijk dat jouw persoonsgegevens goed beveiligd worden en dat niemand zomaar bij je rekening kan.

Ten eerste wordt de website beveiligd door middel van zogenaamde SSL technologie. in de adresbalk bovenaan de pagina zie je een slotje staan. Dit slotje zorgt ervoor dat de data versleuteld verstuurd wordt. Zo ben jij er zeker van dat de informatie die getoond wordt alleen door de website zelf en de gebruiker worden gelezen.

Daarnaast biedt DEGIRO een tweestapsverificatie aan. Deze optie kan je aanzetten in je account onder het kopje beveiliging. Als jij wilt inloggen dan wordt er een toegangscode naar een vertrouwd apparaat van jou gestuurd om in te loggen. Doordat jij een extra beveiligingslaag hebt ingesteld hebben fraudeurs niet meer genoeg aan alleen je wachtwoord en gebruikersnaam.

Klantenservice van DEGIRO

Als je vragen hebt over jouw beleggingen dan is het natuurlijk fijn dat er een klantenservice beschikbaar is waar jij snel terecht kan. Op de website kan je de meest gestelde vragen vinden en meestal staat hier wel het antwoord tussen waar je naar opzoek bent. Mocht je er niet uitkomen via de meest gestelde vragen dan zijn er een aantal manieren waarop jij de klantenservice kan bereiken. 

Telefonisch

Ze geven aan dat de telefonische klantenservice bereikbaar is tussen 08:00 en 22:00 uur. Dit zijn in onze ogen ruime openingstijden en dat is dus positief. Echter een groot nadeel is dat de klantenservice momenteel alleen het Engels beschikbaar is. 

Uit eigen ervaringen moeten we helaas ook concluderen dat de klantenservice van DEGIRO via de telefoon niet heel soepel gaat. Ze geven aan dat de capaciteit beperkt is door alle Covid-19 maatregelen en dat het verstandiger is om te mailen. 

E-mail

Aangezien het lastig is om DEGIRO telefonisch te bereiken is het verstandig om je vraag te stellen via een E-mail. Als jij een vraag hebt kan je deze insturen via klanten@degiro.nl. Over het algemeen reageren ze best snel. Wij hebben goede ervaringen met DEGIRO over de mail. Zo hebben wij een aantal keer een vraag gesteld en telkens hebben wij binnen twee dagen bericht terug gehad. 

Naast dat je vragen kan stellen kan je ook orders plaatsen via dit E-mailadres. Voor het plaatsen van een order kan je een E-mail sturen met de volgende gegevens:

 • Gebruikersnaam van je account
 • Product (optieserie of ISIN nummer)
 • Koop-/verkoopopdracht
 • Aantal/bedrag
 • Prijs waartegen je de order wilt uitvoeren (limiet)
 • Beurs waarop je de order wilt uitvoeren

Bezoeken

Naast dat je ze kan bereiken via telefoon en E-mail is het ook mogelijk om langs te gaan op het kantoor in Amsterdam. Dit kan echter niet zomaar, hier dien je wel een afspraak voor te maken via het volgende telefoonnummer: +45 89 88 62 81 

Livechat

Op dit moment is het niet mogelijk om vragen te stellen via een livechat. In onze ogen is dit een gemiste kans.

Ervaringen andere gebruikers DEGIRO

Naast onze eigen review is het belangrijk dat er ook gekeken wordt naar de ervaringen van andere gebruikers van DEGIRO. Op de website van Finner wordt het platform beoordeeld op een aantal verschillende onderdelen. Deze onderdelen bestaan uit Prijs/kwaliteitverhouding, klantvriendelijkheid, gebruiksgemak en mogelijkheden.

Ervaringen-DEGIRO
Bron: Finner

Zoals je kunt zien worden de ervaringen met DEGIRO over het algemeen beoordeeld met een gemiddeld cijfer van 8,6. Dit cijfer is gebaseerd op maar liefst 50 reviews. Naast Finner is er een ander betrouwbaar platform waar regelmatig reviews en ervaringen met DEGIRO worden geplaatst. Hieronder vind je een tweetal individuele reviews die geplaatst zijn op de website van Trustpilot.

Ervaringen-DEGIRO
Bron: Trustpilot
Ervaringen-DEGIRO
Bron: Trustpilot

Als we kijken naar de ervaringen op het internet zie je dat de meeste mensen overwegend positief zijn over DEGIRO. Zo nu en dan wordt er een kritische review geplaatst, dit betreft dan voornamelijk de klantenservice die lastig te bereiken is of de verwerkingstijd van de terugbetalingen die soms wat langer kan duren. Al met al zien we dat er meer positieve berichten zijn dan negatieve berichten.

Conclusie

Wij hebben fijne ervaringen met DEGIRO en in onze ogen is DEGIRO een prima broker. Zoals aangegeven is het aanbod enorm uitgebreid en is het platform overzichtelijk en makkelijk te gebruiken. Daarnaast zijn de kosten die gerekend worden inderdaad laag en dit komt natuurlijk alleen maar ten goede van je rendement. 

De extra mogelijkheid om gratis te kunnen handelen in ETF’s maakt het voor ons nog aantrekkelijker. Zo kunnen wij 1 keer per maand een vast bedrag inleggen en geheel kosteloos onze favoriete ETF aankopen. Ook de mogelijkheid om gebruik te maken van het online kenniscentrum is één van de redenen om een rekening te openen bij DEGIRO. Niks is namelijk belangrijker dan goed voorbereid te starten met beleggen.

Ben jij na het lezen van onze ervaringen geïnteresseerd geraakt in beleggen en ben jij opzoek naar een betrouwbare broker die ook nog eens goedkoop is dan raden wij DEGIRO zeker aan. Het openen van een rekening is super gemakkelijk en is in een aantal minuten geregeld. Hieronder hebben wij beschreven hoe jij een rekening kan openen. Volg de onderstaande stappen en begin vandaag nog met beleggen!

Meld je aan bij DEGIRO

 • Ga naar de website van DEGIRO via de onderstaande button.
 • Druk op “Open een Rekening”
 • Geef aan of je woonachting bent in Nederland of België
 • Vul je e-mailadres in en kies een gebruikersnaam of wachtwoord
 • Klik op de link in de bevestigingsmail en verifieer je account
 • Beantwoord de vragen en vul die naar waarheid in (wees volledig)
 • Geef aan of je een citizen of resident van de US bent (dit heeft invloed op je belastingen)
 • Vul je bankrekeningnummer in. (Dit moet het bankrekeningnummer zijn waarmee je geld gaat storten naar DEGIRO en deze rekening moet op dezelfde naam staan als de rekeninghouder bij DEGIRO)
 • Upload een kopie van je paspoort of een geldig ID-kaart
 • Als laatste moet je je rekening verifiëren, dit doe je door €0,01 over te maken naar DEGIRO.


Let op: Beleggen gaat gepaard met risico’s. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Plaats een reactie