Logo Simpelmeergeld.nl

Wil je beginnen met beleggen?
Download dan nu ons GRATIS E-book en start vandaag nog!

De 20 meest voorkomende beginnersfouten bij het beleggen!

In de wereld van beleggen kan een fout veel geld kosten. Er zijn wereldwijd miljoenen mensen aan het beleggen en al deze mensen hebben ergens moeten beginnen. Fouten maken is menselijk en het beste is natuurlijk als je leert van de fouten die je maakt. Toch zit jij als een beginnende belegger niet te wachten op enorme verliezen omdat jij het wiel telkens weer opnieuw moet uitvinden. De oplossing is simpel. Je kan namelijk super veel leren van andermans fouten. In dit artikel behoeden we jou voor de 20 meest voorkomende beginnersfouten bij het beleggen. Als jij deze valkuilen weet te omzeilen is de kans groot dat jij een vliegende start hebt bij het beleggen!  

Geen buffer hebben 

Voordat je begint met beleggen is het verstandig om een buffer aan te leggen. Hiervoor dien je eerst te begrijpen dat een buffer op je spaarrekening niet hetzelfde is als een buffer op je beleggingsrekening. Investeren doe je namelijk met geld dat je “over” hebt. Dit omdat je je inleg ten alle tijden kunt verliezen. Sparen doe je om je extra en onvoorziene uitgaven te dekken, dit geld moet dus altijd beschikbaar zijn voor het geval dat. Het kan maar zo zijn dat de wasmachine kapotgaat of de auto niet door de APK komt en er geld beschikbaar moet zijn voor de reparaties die moeten worden uitgevoerd.

Uiteraard is er niets vervelender dan dat jij geld uit je beleggingen moet halen terwijl deze wellicht net ontzettend stijgen of juist op verlies staan.

Onvoorbereid beginnen met beleggen  

Verderop in dit artikel gaan we bespreken dat er veel mensen zijn die beleggen onderschatten. Het komt vaak voor dat mensen de verkeerde broker kiezen, investeren in aandelen waar ze totaal geen verstand van hebben of instappen op het moment dat de koers op een hoogtepunt staat. Als je succes wilt hebben met beleggen is het belangrijk dat jij je goed voorbereidt. Zo heb je de grootste kans op goede rendementen en voorkom je dat je tijdens het beleggen één van deze meest voorkomende beginnersfouten maakt! 

beginnersfouten-beleggen

Beleggen onderschatten 

Het openen van een beleggingsrekening is tegenwoordig makkelijker dan ooit en het aankopen van aandelen is ook met een paar muisklikken gedaan. Dat wil nog niet zeggen dat jij een goede belegger bent. Bij het uitkiezen van winstgevende aandelen komt namelijk een hoop kijken. Zo moet er een gedegen onderzoek worden gedaan en als jij goed onderzoek wilt doen kost dat een hoop tijd.

Heb je weinig tijd om onderzoek te doen naar individuele aandelen maar wil je toch beleggen? Dan is het verstandig om beheerd te laten beleggen. Bij beheerd beleggen geef jij je geld aan een fondsmanager en hij/zij stelt vervolgens een portefeuille samen op basis van jouw wensen en risicoprofiel. 

De kosten bij beheerd beleggen zijn doorgaans iets hoger dan dat je zelf belegt maar daarentegen wordt het geld wel geïnvesteerd door iemand die daar verstand van heeft. Zelf hebben wij ervaring met twee platformen die beheerd beleggen aanbieden. De platformen waar wij het over hebben zijn Peaks en Brand New Day. Wil jij meer informatie over deze aanbieders lees dan onze reviews “Onze persoonlijke ervaringen over beleggen bij Peaks” en “Onze ervaring met belegen bij Brand New Day!”.

Ontbreken van een beleggingsstrategie

Als je start met beleggen is het hebben van een beleggingsstrategie één van de eerste en belangrijkste dingen die je dient te maken. De keuzes die je in de toekomst moet maken hangen namelijk helemaal af van wat je doel is met beleggen. Kies jij ervoor om voor je pensioen te beleggen, dan is het wellicht verstandig om wat meer te focussen op bedrijven die dividend uitbetalen. Daarnaast kan het verstandig zijn om ETF’s en obligaties in je portefeuille op te nemen. Kies jij ervoor om te beleggen voor de korte termijn, dan kan jij wellicht wat meer risico nemen en je portefeuille opbouwen met wat meer groeiaandelen en Cryptocurrency. Door vooraf een goede beleggingsstrategie op te stellen voorkom je dat je één van de meest voorkomende beginnersfouten maakt tijdens het beleggen.

Lenen om te beleggen

Beleggen levert over het algemeen meer op dan het geld op de spaarrekening maar beleggen is niet zonder risico’s. Over het algemeen stijgen de beurskoersen met 7% per jaar maar er zitten natuurlijk ook jaren tussen dat het niet zo vlot loopt. Er is namelijk altijd een mogelijkheid dat je beleggingen minder waard worden of dat je jouw inleg zelfs helemaal verliest. 

Één van de meest onverstandige en toch een veel voorkomende in het lijstje met beginnersfouten is het lenen van geld om te beleggen. Het is in het verleden regelmatig voorgekomen dat er geleend wordt om bijvoorbeeld aandelen te kopen en vervolgens stort de koers van een aandeel helemaal in elkaar. 

Een schoolvoorbeeld van hoe dit fout kan gaan hebben we onlangs nog gezien. Een Nederlandse student heeft met een deel van de studiefinanciering aandelen van het Biotech bedrijf Galapagos gekocht. Deze student is ingestapt op een bedrag van €185,- per aandeel en vervolgens is de waarde van het aandeel compleet ingestort. In maart 2021 was het aandeel Galapagos namelijk nog maar €64,- per aandeel waard. 

Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te begrijpen dat deze keuzes uiterst onhandig zijn. In dit geval moet er een studieschuld worden afgelost en daarbij zijn de aandelen ook nog eens veel minder waard geworden.

Het kiezen van een verkeerde broker 

Het kiezen van een betrouwbare broker is één van de dingen waar veel beginnende beleggers de fout mee in gaan. Veel mensen onderschatten deze stap wat op de lange termijn ten koste van het rendement kan gaan. Iemand die passief wil gaan beleggen kan bijvoorbeeld beter een rekening openen bij Peaks of Brand New Day. Iemand die daarentegen actief wil beleggen heeft veel meer aan een rekening bij DEGIRO of Bux Zero.Voor iedere beleggingsstrategie kun je tegenwoordig gemakkelijk een passende broker vinden. Wil je meer weten over hoe je een geschikte broker kiest lees dan ons artikel “Hoe kies je de beste broker?” 

DEGIRO -Beginnersfouten

Te vroeg beginnen met hefbomen 

Één van de manieren om snel van je geld af te komen is door te beginnen met beleggen en je gelijk vol te storten in hefboom producten. Hefbomen zijn instrumenten die jou de mogelijkheid geven om te handelen met geleend geld. Doordat jij geld leent kan je meer aandelen aanschaffen en daardoor kan je flink meer winsten maken. Daartegenover staat natuurlijk ook dat je veel sneller meer verlies kan maken. 

Toch zijn er veel mensen die gebruik maken van hefboomproducten en het is ook zeker mogelijk om succesvol te handelen met deze producten. Echter is het niet makkelijk en voor een beginnende belegger raden wij dit zeker af. 

Te weinig spreiding 

Het uitkiezen van de juiste aandelen en enorme winsten maken is voor maar weinig mensen weggelegd. Het is vrijwel onmogelijk om alleen maar winnende aandelen te kiezen. Dit is iets wat je goed moet beseffen. Verlies maken op een aantal investeringen is zeker geen schande, zolang jij onder de streep maar groene cijfers schrijft. 

Er zijn een aantal manieren om spreiding te creëren in je beleggingen. Één van de meest bekende manieren om te spreiden is door middel van het aankopen van meerdere soorten aandelen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van het investeren in ETF’s en beleggingsfondsen.

Daarnaast is het belangrijk om geografische spreiding te hebben. Dit wil zeggen dat jij aandelen aankoopt uit verschillende werelddelen. Mocht er nou een ramp voltrekken in bijvoorbeeld Nederland dan wil dat nog niet zeggen dat dit invloed heeft op bijvoorbeeld de Amerikaanse aandelenmarkt. Spreid jij je beleggingen over de hele wereld dan loop je dus minder risico om je geld te verliezen. 

Naast de bovenstaande manieren van spreiding zijn er ook nog andere manieren om spreiding te creëren in je portefeuille. Wil jij nou meer weten over hoe jij kan spreiden bij je beleggingen? Dan raden wij je aan om ons GRATIS E-Book te downloaden. 

Te veel kosten maken 

Één van de makkelijkste manieren om rendement te maken is door de kosten laag te houden. De makkelijkste manier om de kosten laag houden is door middel van het kiezen van een goedkope broker. Daarnaast heb jij de kosten grotendeels zelf in eigen hand. Handelen op de beurs kost (meestal) geld, vaak betaal je per transactie een bepaald percentage of een vast bedrag aan transactiekosten. Hoe meer je handelt hoe hoger de kosten dus worden. Kies jij ervoor om weinig te handelen en dus vooral op één moment meerdere aankopen te doen, dan komt dit op de lange termijn alleen maar ten goede van je rendement.

‘FOMO’ 

Een term die je zeker wel eens voorbij hebt zien komen is ‘FOMO’. Maar wat betekent FOMO nou eigenlijk? FOMO staat voor Fear Of Missing Out, het komt erop neer dat mensen bang zijn om de boot te missen.

Een goed voorbeeld van FOMO is de Bitcoin hype van eind 2017. Overal waar je kwam werd gesproken over het investeren in Bitcoin en de winsten die daar te behalen waren ging je nergens anders krijgen. De Bitcoin was de manier om je geld te investeren en de prijs van Bitcoin ging hoe dan ook verder stijgen. Niets was echter minder waar en de koers stortte volledig in en in 2018 was de Bitcoin nog maar €3000,- waard. 

In 2020 heeft de Bitcoin zich goed weten te herpakken en in maart 2021 heeft de Bitcoin zelfs een waarde van maar liefst $60.000 bereikt. Ben jij geïnteresseerd in Bitcoin dan raden we je aan om ons artikel “Gratis bitcoin cashback met Stekking!” te lezen. Via Stekking kan je namelijk GRATIS in het bezit komen van Bitcoin! 

Zoals eerder aangegeven is het hebben van een beleggingsplan en het houden aan je beleggingsplan één van de belangrijkste onderdelen van het beleggen. Nadat de Bitcoin volledig is ingestort hebben enorm veel mensen hun verlies genomen. Als deze mensen aan de lange termijn hadden gedacht hadden ze juist hele mooie rendementen gehad! 

Tip: Als ze bij de kapper of op de verjaardag bij de buren praten over welke aandelen je echt moet hebben, blijf hier dan ver vanuit de buurt! Doe altijd zelf onderzoek, voorkom de meest voorkomende beginnersfouten bij het beleggen en houd je aan je beleggingsplan.

fomo-beleggen

Emoties niet de baas zijn 

Dit is één van de meest voorkomende beginnersfouten en tevens één van de moeilijkste aspecten van het beleggen. De ene dag leef je in euforie omdat de koersen op de beurs stijgen en de volgende dag zie je de waarde van je portefeuille (gestaag) afnemen. Het is belangrijk dat jij in zowel goede als in slechte tijden je emoties de baas blijft. 

Zie jij een bepaald aandeel met 20% stijgen op een dag dan krijg je al snel de neiging om in te stappen. Echter is de stijging van de ene dag geen garantie dat het aandeel de volgende dag verder zal stijgen. Het omgekeerde kan natuurlijk ook gebeuren. Wanneer dit omgekeerde gebeurt is het de kunst om je vertrouwen in het aandeel, zoals in je beleggingsplan opgenomen, te behouden. 

Korte termijn denken 

Als jij financieel onafhankelijk wil worden dan gaat dit meestal gepaard met een ijzeren discipline en de nodige dosis geduld. Het beleggen in aandelen is geen get-rich-quick scheme en gaat je dus geen miljonair maken in een korte periode. Natuurlijk zijn er mogelijkheden om het proces te versnellen zoals meer risico nemen maar over het algemeen beleg je voor een periode van meerdere jaren. 

Niet iedereen kan de schommelingen in de koers gemakkelijk naast zich neerleggen. Toch is het focussen op de lange termijn zeker een vaardigheid die jij als belegger kunt ontwikkelen. Het belangrijkste is dat jij altijd weer terug kan vallen op je beleggingsplan. Twijfel jij aan een aandeel ga dan terug naar de periode dat jij het aandeel hebt aangeschaft en kijk of er iets fundamenteels veranderd is. 

Een bekend gezegde die zeker gaat helpen om naar de lange termijn te kijken is de volgende: “When in doubt, zoom out”. Dit wil zeggen dat je altijd naar het grote plaatje moet blijven kijken. Het kan namelijk maar zo zijn dat een aandeel op de lange termijn in een stijgende trend zit maar op de korte termijn een dalende trend laat zien. 

Te vroeg in een belegging stappen 

Een fout die vaak gemaakt wordt is te vroeg instappen in een belegging. Een goed voorbeeld hiervan is het instappen in een belegging tijdens de eerste Lock down van de Covid-19 crisis. Veel aandelen zijn keihard afgestraft en voor veel mensen was dit het ideale moment om in te stappen. Waar veel mensen echter geen rekening mee hebben gehouden is de komst van de tweede golf. Deze aandelen werden nogmaals afgestraft, ze hadden wellicht beter wat later in kunnen stappen. 

Te vroeg uit een belegging stappen 

Een karaktertrek die bij veel mensen voorkomt is hebberig worden. Het kan zijn dat jij een aankoop doet en een maand later heb je al 30% rendement. Nu is het natuurlijk verleidelijk om je winst te pakken en om door te gaan naar de volgende investering. 

Dit is een volstrekt logische denkwijze en het is ook zeker verstandig om je winsten veilig te stellen. Toch moet je er rekening mee houden dat de koers van een aandeel nog verder kan stijgen. Hierdoor kan je een hoop rendement mislopen en alhoewel je 30% procent rendement hebt gemaakt kan deze winst nog steeds aanvoelen als een verlies. Hou je dus altijd aan je beleggingsplan en laat je niet te veel leiden door emoties.

Te laat in een belegging stappen 

Naast dat je te vroeg in een belegging kunt stappen kan je natuurlijk ook te laat in een belegging stappen. Ook dit kan een hoop rendement kosten op de lange termijn. Vaak zie je dit gebeuren bij hype aandelen. Deze aandelen maken vaak een enorme stijging mee. Echter wanneer iedereen over deze aandelen praat is het vaak al te laat om nog in te stappen. Brand jij je aan één van de meest voorkomende beginnersfouten en besluit jij toch te beleggen in deze hype aandelen, dan is het goed mogelijk dat de verliezen alleen maar toenemen.  

Geen uitstapmoment bepalen  

Het uitstapmoment bepalen is eigenlijk een beetje een ondergeschoven kindje. Toch is het bepalen van het uitstapmoment net zo belangrijk als het bepalen van je instapmoment. Stap jij te vroeg uit een belegging dan is het mogelijk dat jij rendement misloopt. Maar dit geldt natuurlijk ook als jij te laat uit een aandeel stapt.

Bij het sluiten van een positie is het belangrijk dat je niet te hebberig wordt. Als je tevreden bent met het rendement dat je hebt gemaakt sluit dan de positie en kijk niet meer achterom. Ook bij het sluiten van een bepaalde positie is het van groot belang dat jij je aan je beleggingsplan houdt. Zo sla jij jezelf later nooit voor de kop omdat je verkeerde keuzes hebt gemaakt. Je hebt je tenslotte aan je eigen plan gehouden! 

Te veel risico nemen

Veel mensen die beginnen met beleggen hebben de neiging om onnodig veel risico’s te nemen. Er wordt verwacht dat er snelle winsten te behalen zijn en zonder enige kennis storten ze zich in de wereld van bijvoorbeeld turbo’s, sprinters, en opties. 

Een goede beleggingsportefeuille is een portefeuille die over de langere termijn structureel rendement weet te maken. Dit doe je door een gezonde spreiding te creëren en niet te veel te handelen uit emotie.  

Niet leren van je fouten 

Fouten maken is menselijk en is helemaal niet erg. Wel is het erg als jij fouten maakt en vervolgens niet leert van je fouten. Dit zorgt op de lange termijn voor een opstapeling van verliezen, dit kan een flinke hap nemen uit je rendement. 

Zorg dat je begrijpt wat er fout is gegaan en maak een plan hoe jij in de toekomst deze fouten kan voorkomen. Een goede manier om te begrijpen waar jij de mist in gaat is door het bijhouden van je fouten in een dagboek. Het klinkt wellicht wat overdreven maar als je de fouten die je hebt gemaakt regelmatig terug kunt halen zal je minder snel dezelfde fouten begaan.

Naar andere mensen luisteren 

In het lijstje met meest voorkomende beginnersfouten bij beleggen hoort zeker het naar andere mensen luisteren thuis. Het luisteren naar wat andere mensen vinden en welke aandelen andere mensen aankopen is een ideaal recept om veel geld te verliezen. Zoals eerder in het artikel besproken, heeft iedereen namelijk een persoonlijk doel voor ogen en de keuzes die gemaakt worden zijn dan ook gestoeld op dat specifieke doel. 

Daarnaast beginnen mensen vaak te praten over specifieke aandelen als ze er goede rendementen op hebben weten te behalen. Echter is het natuurlijk geen garantie dat jij die resultaten ook gaat halen. Zij zijn hoogstwaarschijnlijk eerder ingestapt, vaak heb jij de boot dan al gemist. 

Doe daarom altijd je eigen onderzoek. Ben jij na het doen van je eigen onderzoek nog steeds enthousiast over een bepaald aandeel dan kan je natuurlijk altijd de keuze maken om in te stappen.

beginnersfouten-beleggen

Niet te lang blijven hangen in je verliezen 

Dat je geld gaat verliezen op één van je beleggingen is bijna onvermijdelijk. De zon schijnt namelijk niet elke dag en verkeerde keuzes maakt iedereen wel eens. Wel is het belangrijk dat jij goed weet om te gaan met je emoties en dat je niet te lang blijft hangen in mineur of juist in een euforische stemming. Dit zorgt er namelijk voor dat jij keuzes maakt op basis van gevoelens die wellicht helemaal niet gegrond zijn. 

Conclusie 

Wat we uit dit artikel kunnen opmaken is dat het verstandig is om je goed te verdiepen in welke producten je gaat beleggen. Daarnaast is het belangrijk om een beleggingsplan te maken en je hieraan te houden. Hou de kosten laag en laat je niet te veel beïnvloeden door anderen. Zorg dat je een buffer hebt opgebouwd om financiële tegenslagen op te vangen en denk vooral goed na over wat voor risico’s jij kan nemen. Als jij deze 20 meest voorkomende beginnersfouten bij het beleggen weet te omzeilen ben je al een heel eind op weg om een goede belegger te worden! 

beginnersfouten-beleggen-degiro

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico’s. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Plaats een reactie