Logo Simpelmeergeld.nl

Wil je beginnen met beleggen?
Download dan nu ons GRATIS E-book en start vandaag nog!

Hoeveel spaargeld heb je nodig als buffer?

Veel mensen vragen het zich af. Hoeveel spaargeld heb ik eigenlijk nodig als buffer? Deze vraag is toch nog wat complexer dan de meeste mensen denken. Het bedrag wat je aan spaargeld nodig hebt verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. De een heeft een gezin met 3 kinderen en een vrijstaand huis en de ander is alleenstaand in een huurhuis zonder kinderen. Wij proberen je toch een indicatie te geven van wat in onze ogen verstandig lijkt. 

Hoeveel spaart Nederland?

Volgens het Nibud spaart 80% van de Nederlandse huishoudens. Dit is natuurlijk een mooi percentage, maar als je beseft dat er nog steeds 20% is die niet spaart is dat toch wel een beetje schrikbarend. Als je ervan uitgaat dat Nederland 17 miljoen inwoners heeft en 20 procent daar niet van spaart heb je het al gauw over 3,4 miljoen Nederlanders. 

Zorg voor overzicht

Om te beginnen bij het begin zullen we op een rij moeten zetten wat je maandelijkse inkomsten zijn en wat de maandelijkse uitgaven zijn. Indien je dit hebt gedaan zie je hoeveel je elke maand overhoudt om te sparen en dus een persoonlijke buffer op te bouwen. Er wordt vanuit het Nibud geadviseerd om 10% van je netto-inkomen te sparen. Zelf houden wij een percentage van 20% aan. Dit kunnen wij doen omdat wij overzicht hebben in waar ons geld heen gaat. Doordat wij weten waar het geld heen gaat weten wij dus precies waar we kunnen besparen

Waar bestaat een buffer uit

Om te zorgen dat je niet gelijk in de problemen komt als er een grote onverwachte uitgave zich aandient, hebben wij voor jou samengevat welke onderdelen sowieso moeten worden meegenomen in een persoonlijke bufferberekening. 

Reparaties en onderhoud

  • Vervanging van inventaris
  • Onderhoud huis en tuin
  • Onverwachte rekeningen 
  • Vervanging auto
  • Reparaties auto

Inkomensverlies

Over inkomensverlies gaan we nog even iets dieper door. Naast deze onverwachte kostenposten is het ook verstandig om een bedrag opzij te zetten voor in het geval van inkomstenverlies. Indien je in loondienst bent is de kans relatief klein dat je je baan kwijt zult raken. Echter hebben wij in een aantal sectoren enorme ontslaggolven gezien tijdens de Coronacrisis. Was jij werkzaam in de luchtvaart tijdens de Coronacrisis, dan is de kans groot dat je zonder werk bent komen te zitten. 

Het kan ook zijn dat je een eigen bedrijf bent begonnen en nog geen uitgebreid klantenbestand hebt opgebouwd. Indien er een aantal klanten weg vallen is het fijn als je een buffer achter de hand hebt. Want zeg nou eerlijk, wat is nou een lekkerder gevoel dan te weten dat je voor een bepaalde periode de rekeningen gewoon nog kunt betalen bij inkomensverlies? Doordat je weet dat je niet direct in de financiële problemen komt zal je je veel beter kunnen concentreren bij het zoeken van nieuwe klanten of tijdens de zoektocht naar een nieuwe baan.

Incidentele onderdelen

Naast de bovenstaande onderdelen is het ook verstandig om het volgende in je berekening mee te nemen: (indien van toepassing)  

Studiekosten kinderen

Studeren is een enorm dure aangelegenheid. Bij een hbo-studie ben je al zo een paar duizend euro kwijt aan schoolgeld, boeken etc. Als jij als ouder je kind wilt ondersteunen in de studie en financieel een steentje wilt bijdragen is het handig om dit ingecalculeerd te hebben in je buffer. Hierdoor voorkom je verrassingen van hoge rekeningen zoals collegegeld. Ouders die hun zoon of dochter financieel ondersteunen tijdens een studie, kunnen soms een bedrag (forfaitair vastgesteld) van hun inkomen aftrekken. Hier zitten natuurlijk wel een aantal voorwaarden aan. Wil jij meer informatie over studeren en belasting betalen? Klik dan hier.

Aankoop van een woning 

Woon je nog thuis en wil je op termijn uit huis? Ook dit is een dure aangelegenheid. Met het aankopen van een huis alleen ben je er nog lang niet. Wanneer je een huis aankoopt kan je daar een hypotheek voor afsluiten. Echter komen er nog veel meer kosten bij kijken welke niet meegefinancierd kunnen worden. Denk hierbij een de ‘Kosten koper’, notariskosten, taxatierapport etc. Dit zijn natuurlijk niet de enige kosten. Ben jij benieuwd welke kosten er allemaal bij komen kijken? Hier vind je een goed artikel van Centraal Beheer.  

Hoe lang moet je inkomensverlies kunnen opvangen? 

Het is misschien wel een van de meest vervelende dingen die je kan overkomen. Het verliezen van een baan heeft niet alleen impact op de financiële situatie maar kan er ook flink inhakken op de mentale gesteldheid. Je kan deze vervelende situatie echter wel verzachten door het hebben van een achterdeurtje. Het idee dat je je maandlasten een tijdje kan blijven betalen met het spaargeld dat je achter de hand hebt, geeft veel rust.

Aangezien wij geen financieel adviseurs zijn mogen wij helaas niets adviseren. Echter kunnen wij wel vertellen dat het ons persoonlijk geruststelt om een buffer van tenminste 4 maanden achter de hand te hebben. Als jij je vaste lasten en variabele kosten kunt dekken voor op z’n minst 4 maanden geeft dit je enorm veel rust en heb je tijd om op zoek te gaan naar een baan.

Conclusie

Zoals je ziet is het lastig om een indicatie te geven hoeveel spaargeld heb je nodig als buffer. Er zijn op het internet een aantal bereken tools beschikbaar waar je volledig gratis gebruik van kunt maken. Ben jij ook benieuwd hoeveel spaargeld jij nodig hebt als persoonlijke buffer? Hieronder kun je jouw persoonlijke buffer berekenen.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Plaats een reactie