Logo Simpelmeergeld.nl

Wil je beginnen met beleggen?
Download dan nu ons GRATIS E-book en start vandaag nog!

Hoe kies je de beste broker?

Hoe kies je de beste broker is een veelgestelde vraag als het gaat over beginnen met beleggen. Als jij hebt besloten dat je wilt beginnen met het beleggen in aandelen is het belangrijk dat je kiest voor iets dat precies aansluit aan jouw wensen en doelen.

Tegenwoordig zie je op de televisie en op het internet enorm veel reclame voorbijkomen van verschillende brokers. Al deze brokers suggereren dat ze de goedkoopste zijn en het meeste aanbod hebben. Toch is niet iedere broker voor iedereen geschikt. Als jij wilt weten welke broker het best bij jouw persoonlijke situatie past lees dan zeker even verder. 

Doel van beleggen 

Om te bepalen welke broker je wilt gebruiken is het belangrijk om te kijken wat jouw doel is met beleggen. Ben jij bijvoorbeeld van plan om aandelen te kopen voor de lange termijn dan heb je wellicht een andere broker nodig dan dat je aandelen koopt voor de korte termijn. 

Hoe actief wil je beleggen? 

Naast het feit dat het belangrijk is je doel goed voor ogen te hebben, is het ook uitermate belangrijk om voor jezelf helder te hebben hoeveel tijd je in je beleggingen wilt stoppen. Heb jij veel kennis van beleggen dan is het wellicht een idee om actief te gaan beleggen. Mocht jij nou net beginnen met beleggen en je hebt nog weinig kaas gegeten van het spel dan is het wellicht verstandig om passief te beleggen. Wij hebben de twee verschillende manieren van beleggen voor jou beschreven. 

Actief beleggen 

Zoals de naam al doet vermoeden gaat er veel tijd in actief beleggen zitten. Actief beleggen heeft namelijk het doel om de markt te ‘verslaan’. Het verslaan van de markt houdt in dat jij meer rendement weet te behalen op jaarbasis dan de jaarlijkse groei van de gehele markt. Dit wordt gedaan door middel van een goede selectie in aandelen en proberen de markt te timen. Dit is echter niet makkelijk en vaak lukt het niet om de markt te verslaan. Een van de redenen dat het niet lukt om de markt te verslaan zijn de hoge transactiekosten. Daarnaast is er veel kennis en tijd nodig om goede aandelen uit te kiezen. 

Een enorm groot voordeel van het investeren in losse aandelen is dat jij de totale controle hebt over in welke bedrijven je jouw geld wilt stoppen. Als jij passief belegt wordt jouw geld geïnvesteerd door een fondsmanager die vaak investeert in fondsen. 

Lijkt het jou nou wel leuk om de markt te proberen te verslaan en dus actief te beleggen. Dan zijn er een aantal brokers waar je uitstekend terecht kunt. Op de volgende platformen kan je zelf je aandelen uitkiezen en dus zelf een portefeuille samenstellen. 

BUX Zero

Een van de beste manieren om actief te beleggen is via BUX Zero. Op het mobiele platform van BUX Zero kan je losse aandelen aanschaffen op verschillende markten. BUX Zero heeft op dit moment een aantrekkelijke actie voor nieuwe leden van het platform. Als jij je aanmeldt via de button onder deze alinea krijg jij een gratis aandeel ter waarde van maximaal €200,-. 

Wil jij ook een GRATIS aandeel? Neem dan de volgende stappen: 

  • open via onderstaande button de website van BUX Zero;
  • open een account bij BUX Zero;
  • stort minimaal €1,- op je account; 
  • ontvang binnen een paar minuten je eerste aandeel geheel gratis! 

Het mooie is dat je dit aandeel ook gewoon weer kan verkopen nadat je hem ontvangen hebt. Mocht jij besluiten dat het beleggen in aandelen en fondsen niks voor jou is dan kan je na 30 dagen je geld er gemakkelijk afhalen. 

DEGIRO 

Het meest bekende platform onder investeerders in Nederland is DEGIRO. Zelf zijn wij ook begonnen met het beleggen via DEGIRO en doen dit nog steeds. Volgens DEGIRO’s website zijn hun vergoedingen tot 80% goedkoper dan bij de andere brokers. Wat natuurlijk erg prettig is aangezien transactiekosten en beheerkosten ten koste gaan van het rendement dat je eventueel kan maken. Het is dus van groot belang dat je deze kosten zo laag mogelijk houdt. Wil jij meer informatie omtrent de tarieven die worden gerekend bij DEGIRO? Wij verwijzen je graag naar deze pagina.

Een van de grootste voordelen in onze ogen is dat DEGIRO een selectie heeft van een verschillende ETF’s die jij zonder commissies kunt aanschaffen. Echter zijn er wel een aantal voorwaarden waar jij rekening mee moet houden bij het aanschaffen van deze ETF’s. Deze voorwaarden kun je hier vinden. Wil jij de volledige lijst van de kernselectie van DEGIRO inzien? Dan verwijzen wij je graag naar de Trackers Kernselectie van DEGIRO.

Wij vinden dat het platform goed en duidelijk is ingericht. De informatie die je nodig hebt is in onze ogen makkelijk te vinden en zijn zowel de website als de app gebruiksvriendelijk om te gebruiken. Naast dat het platform enorm gebruiksvriendelijk is, heeft de Financial Times DEGIRO ook nog eens uitgeroepen tot de beste broker van 2019!

Wil jij meer informatie over een rekening bij DEGIRO? Lees dan nu onze ervaringen in het artikel “Review: Onze ervaringen met DEGIRO” Ga dan naar de website van DEGIRO. Indien jij gelijk een rekening wilt openen bij DEGIRO, Dan kan dit via de onderstaande button. Het aanmelden bij DEGIRO is volledig gratis en kan geheel online. 

Wil jij Een account openen bij DEGIRO? Neem dan de volgende stappen: 

  • Druk op onderstaande knop en ga naar de website van DEGIRO;
  • open een account bij DEGIRO.

Let op: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Passief beleggen

Een andere manier van beleggen is passief beleggen. Dit kun je bij een broker of bank voor jou laten doen of zelf door middel van het kopen van ETF’s. Laat jij jouw investering beleggen door de bank of broker dan gebeurt dit vaak in fondsen door fondsmanagers. Het doel van op deze manier beleggen is om de markt of een index te volgen. Voor veel mensen is dit de manier om geld te verdienen met beleggen aangezien de markt in de loop der tijd groeit met gemiddeld 7% per jaar.

Bij passief beleggen heb je minder last van grote schommelingen in jouw portefeuille. Dit is erg fijn voor mensen die het wat spannend vinden om te beleggen en bij grote verliezen gauw denken aan stoppen of verkopen. Ook is het ideaal voor mensen die weinig tijd hebben om zich te verdiepen in diepgaande materie omtrent de koers van bepaalde aandelen. 

Toen wij zijn begonnen met beleggen in aandelen vroegen wij onszelf ons ook af hoe kies je in hemelsnaam de broker die het beste bij ons past. Wij hebben toen gekozen voor het beleggen op een passieve manier. Dit hebben wij gedaan met de reden dat we nog weinig afwisten van de aandelenmarkt in zijn geheel. In ons ogen is het onverstandig om te beginnen met beleggen zonder de benodigde kennis. Omdat wij wel al wilden beginnen met het opbouwen van een portefeuille zijn we dan ook passief begonnen met het kopen van ETF’s (fondsen). Na meer onderzoek te hebben gedaan in bepaalde bedrijven en diens cijfers, konden wij ons portefeuille uitbreiden met een aantal individuele aandelen en zijn wij in principe dus actief gaan beleggen. 

Peaks

Zelf zijn wij begonnen met beleggen via Peaks. Bij Peaks beleg je voornamelijk met je wisselgeld. Peaks rondt de transacties die jij maakt met jouw bankpas af naar boven, dit verschil investeren zij voor jou in verschillende fondsen. Doordat je begint met beleggen via je wisselgeld heb je minder door dat je aan het investeren bent. Het risico dat je neemt blijft relatief klein door de kleinere bedragen en de passieve vorm van beleggen. 

Peaks is een mobiele app die je kunt downloaden op je telefoon en/of tablet, via die app wordt er voor jou belegt in verschillende fondsen. Je bepaalt zelf jouw gewenste risicoprofiel, zo zet je voorzichtig je eerste stapjes in de wereld van het beleggen.

Wij hebben onze ervaringen met Peaks uitgebreid beschreven in een review. Als jij geïnteresseerd bent geraakt in het beleggen via Peaks dan is deze review een echte aanrader om te lezen!

Brand New Day 

Naast dat het een goed idee is om te beginnen met beleggen via Peaks, is het een goed idee om eens een kijkje te nemen bij Brand New Day. Dit platform is ook super gebruiksvriendelijk en wordt voornamelijk gebruikt door mensen die hun pensioen willen veiligstellen. Wil jij bijvoorbeeld niet op je 67ste stoppen met werken maar een aantal jaar eerder, dan zou je daar natuurlijk voor kunnen sparen. Wat nog beter werkt is je geld beleggen in een van de fondsen van Brand New Day. 

Ook onze ervaringen met Brand New Day hebben wij uitgebreid beschreven in een review. Als jij geïnteresseerd bent in een vermogen opbouwen via Brand New Day is het zeker een aanrader om onze ervaringen met Brand New Day door te lezen. Zo kom je erachter of Brand New Day de Juiste broker is voor jou om mee te beginnen! 

Mogelijkheden broker 

Als jij hebt gekozen wat voor soort belegger jij wilt zijn is het belangrijk om te kijken wat de brokers te bieden hebben qua mogelijkheden. Ook hier zitten enorm veel verschillen in. Beleg jij bijvoorbeeld bij Peaks of Brand New Day dan zal je heel andere instrumenten nodig hebben dan dat je in losse aandelen gaat handelen bij bijvoorbeeld DEGIRO. 

Analyse mogelijkheden 

Als jij van plan bent om te handelen in losse aandelen dan is het fijn om een technische en/of fundamentele analyse te maken. Bij een technische analyse kijk je voornamelijk naar de koersontwikkelingen in het verleden van een bedrijf. Bij een fundamentele analyse wordt er gekeken naar de fundamenten van een bedrijf zoals de toekomstplannen, winsten of verliezen, leningen etc. Een aantal brokers bieden deze informatie allemaal aan op het platform, sommige houden het simpel aangezien het niet relevant is voor jou als jij je beleggingen laat beheren.  

Educatie 

Beleggen kan iedereen. Succesvol beleggen en consistent winst maken is echter een heel ander verhaal. Vaak komt er enorm veel kennis bij kijken en deze kennis moet je ergens opdoen. Het zou kunnen dat je een aantal boeken koopt en zo de informatie tot je neemt maar er zijn ook andere mogelijkheden. Sommige brokers bieden bijvoorbeeld software of tools aan waar jij beter door leert beleggen. Meestal zijn deze brokers wel iets duurder dan de gemiddelde broker. Een voorbeeld van een broker die deze opties aanbiedt is Lynx.

Mobiel Platform 

Ben jij veel onderweg en heb je dus weinig tijd om door te brengen achter de computer dan is het wellicht handig om naar een broker te kijken die (ook) een mobiele app aanbiedt. Niet elke broker heeft deze optie beschikbaar, het is dus belangrijk om dit goed in de gaten te houden. Een voordeel van een mobiele app is dat je je aandelen overal en altijd in de gaten kan houden. Doordat jij gelijk weet wat er met je aandelen gebeurt kan je snel ingrijpen en ben je altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Nieuwsoverzicht

Heb jij besloten om te gaan beleggen in losse aandelen dan is het natuurlijk van cruciaal belang om goed onderzoek te doen naar de bedrijven waar je in gaat beleggen. Bij sommige brokers wordt dit je een stuk makkelijker gemaakt doordat zij voor jou bijhouden welk laatste nieuws er is uitgebracht over een bepaald bedrijf. 

Demofunctie

Als jij nog niet zeker weet of beleggen wat voor jou is dan raden wij het zeker aan om eerst te beginnen met het handelen met fictief geld. Een aantal brokers heeft naast het platform waar met echt geld gehandeld kan worden namelijk ook een account waar je met fictief geld kunt handelen. Een van deze platformen waar je gebruik kan maken van deze mogelijkheden zijn bijvoorbeeld eToro en Plus500

Sterren-brokers

Kosten van de broker

Transactiekosten

Wanneer jij hebt bepaald of jij zelf wilt handelen op de beurs of dat je dit voor jou laat doen, is het verstandig om te kijken naar de kosten die een broker rekent. Ook hier komt het nodige bij kijken. Het kan maar zo zijn dat een broker adverteert met de laagste transactiekosten maar ze rekenen misschien wel allemaal andere kosten waar jij als beginnend belegger helemaal niet over na hebt gedacht. 

De kosten per broker kunnen enorm verschillen. De voornaamste reden om goed onderzoek te doen is omdat dit je op de lange termijn heel veel geld kan schelen. Heb jij een klein budget dan is de ene broker wellicht een betere keus dan de andere broker. Wij hebben dit duidelijk proberen te maken voor jou door middel van een voorbeeld. 

Stel je voor jij wilt voor 100 euro aan aandelen kopen bij broker A. Deze broker rekent 1% transactiekosten. Jij betaalt nu dus 1 euro aan transactiekosten. Als jij bij broker B een vast bedrag aan transactiekosten betaalt van bijvoorbeeld 10 euro dan is dat natuurlijk veel duurder dan bij broker A. 

Het wordt echter een ander verhaal als jij meer geld in gaat leggen. Leg nu eens bij broker A €10 000,- in. Nog steeds betaal je bij broker A 1% transactiekosten. Jij betaalt nu dus ineens €100,- aan transactiekosten. Als jij het vaste transactiebedrag van €10,- had betaald zoals bij broker B dan was je dit keer bij broker B dus goedkoper uit geweest. 

Wat wij hier mee willen zeggen is dat je altijd goed voor ogen moet houden wat jouw doel en plan is. Als jij begint met beleggen heb je waarschijnlijk nog niet heel veel budget om te investeren. Juist nu is het enorm belangrijk om de transactiekosten in de gaten te houden. 

Er is natuurlijk niks vervelender dan geld te investeren bij een broker om vervolgens erachter te komen dat er enorm veel rendement wordt weggesnoept door alleen al transactiekosten. 

Overige kosten 

Naast de transactiekosten zijn er natuurlijk ook nog andere kosten. Hierbij kun je denken aan servicekosten, beheerkosten etc. Je blindstaren op de transactiekosten heeft in veel gevallen geen zin. Het is namelijk niet ongebruikelijk dat je door overige kosten alsnog duurder uit bent bij een broker met transactiekosten dan bij een broker waar geen transactiekosten worden gerekend. 

Om jou een overzicht te geven van welke kosten de verschillende brokers kunnen rekenen, lees dan dit artikel

Aanbod van de broker 

Niet alle brokers bieden dezelfde producten aan. De ene broker is gespecialiseerd in aandelen en fondsen. Een andere broker is meer gespecialiseerd in producten zoals opties, futures en CFD’s. Dit zijn bijvoorbeeld Cryptocurrency. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat een broker meerdere producten aanbiedt. Dit is natuurlijk wel zo gemakkelijk, zo kun jij automatisch door middel van één platform je investeringen spreiden over verschillende onderdelen. 

Voordat jij begint met investeren is het dus verstandig om te bedenken waar jij in wilt investeren. Het klinkt misschien logisch maar als jij in Cryptocurrency wilt handelen is het natuurlijk de bedoeling om een account aan te maken op een platform waar je daadwerkelijk Cryptocurrency kunt kopen. 

Daarbij kan het ook zo zijn dat niet alle aanbieders van aandelen dezelfde aandelen aanbieden. Laten we een voorbeeld gebruiken: Het aandeel ‘Realty Income’ is bijvoorbeeld wel te koop via BUX Zero maar niet via DEGIRO. Dit is natuurlijk een heel specifiek voorbeeld maar het laat je wel zien dat je niet overal dezelfde effecten kunt kopen. 

Doordat niet overal dezelfde aandelen te koop zijn kan het een goed idee zijn om meerdere portefeuilles aan te maken op verschillende platformen. Hiermee spreid je ook nog eens je aandelen en zoals je bij ons hebt kunnen lezen in hoofdstuk 6 van dit artikel is spreiding één van de belangrijkste dingen om stabiliteit aan te brengen in jouw portefeuille. Mocht jij een rekening hebben bij broker A en er gebeurt wat met deze broker, dan ben je al lang blij dat je niet al jouw vermogen hier hebt gestald.

Betrouwbaarheid broker 

Natuurlijk is het belangrijk om jezelf aan te sluiten bij een betrouwbare broker. Elke broker verschilt in wat ze aanbieden daarbij kunnen er ook verschillende clausules staan in de kleine lettertjes. 

Een belangrijk punt in onze ogen is om te kijken of de broker onder toezicht staat bij het AFM. Het AFM oftewel Autoriteit Financiële Markten houdt toezicht op de financiële markten. Met de financiële markten wordt bedoeld het sparen, beleggen, lenen en verzekeren. Zo kun je ervan uitgaan dat jouw broker volgens de wet handelt, doen ze dit namelijk niet dan krijgen ze een boete. 

Ook is het belangrijk dat een broker aangesloten is bij het klachteninstituut KIFID. Dit is het Klachteninstituut voor Financiële Dienstverlening. Mocht jij ooit een geschil krijgen met de broker waar jij aan het handelen bent dan kun je naar het KIFID stappen. Zij kunnen jou vervolgens helpen met bemiddelen.

Klantenservice broker

Een ding wat mensen vaak vergeten is te kijken naar de klantenservice van een broker. Toch is dit een belangrijk onderdeel van het kiezen van een broker. Als jij serieus gaat beleggen en je eigen zuurverdiende geld investeert in aandelen wil je natuurlijk wel dat er serieus naar je geluisterd wordt als jij een vraag hebt over je investeringen. 

Bij een aantal brokers is het alleen maar mogelijk om contact op te nemen per email. Uit eigen ervaring kunnen wij zeggen dat het erg fijn is om ook telefonisch contact op te kunnen nemen. De meeste Nederlandse brokers bieden een Nederlandse ondersteuning aan. Mocht jij het toch nodig vinden om bij een buitenlandse broker te handelen dan is het goed om je er bewust van te zijn dat de communicatie in het Engels zal gaan. 

Conclusie

Zoals je ziet komt er enorm veel kijken bij de vraag: ‘Hoe kies je de beste broker?’. Het is daarom ook lastig om te zeggen welke broker daadwerkelijk de beste is. Het is belangrijk dat jouw broker keuze aansluit bij jouw persoonlijke situatie. 

Let op: beleggen neemt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden en u kunt uw inleg verliezen. De informatie op deze website is geen financieel advies. 

Plaats een reactie