Logo Simpelmeergeld.nl

Wil je beginnen met beleggen?
Download dan nu ons GRATIS E-book en start vandaag nog!

Onze ervaring met Rich Dad Poor Dad!

Financieel vrij worden, de hele wereld rondreizen en tegelijkertijd een passief inkomen ontvangen. Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar er zijn toch echt mensen die het doen. Een ding hebben deze mensen wel gemeen: Ze zijn overtuigd dat het kan. In dit artikel bespreken wij onze ervaring met het boek Rich Dad Poor Dad. In onze ogen een van de beste boeken onderweg naar financiële vrijheid. 

Zoals hierboven besproken zijn ook wij overtuigd dat als jij je ergens voor de volle 100% voor inzet, het je gaat lukken. We zijn allemaal goed in het bedenken van excuses. Maar zeg nou eerlijk, daar heb je op de lange termijn natuurlijk alleen maar jezelf mee. Het is makkelijk om te zeggen dat je ergens geen tijd voor hebt of dat je niet weet waar je moet beginnen. Toch moet je af van deze gedachtegang om financieel vrij te worden. 

Als jij succes wilt hebben in je leven dan is alleen hard werken niet genoeg. Er zijn zat mensen die keihard werken maar toch niet rijk worden. In dit boek word jij geholpen om jouw mindset te veranderen naar die van een miljonair! 

Rich Dad Poor Dad 

Rich Dad Poor Dad is een van de meest bekende boeken als het gaat over een leven opbouwen zonder financiële zorgen. Dit boek is uitgegeven in 1997 en er zijn ondertussen meer dan 32 miljoen exemplaren van gedrukt. Toch was dit boek niet altijd een succes. Er zijn een aantal mensen die zijn denkwijze controversieel vinden, hier zijn genoeg verhalen over te vinden op het internet. 

Toch zijn er ook enorm veel mensen die het boek nuttig vinden en er veel aan hebben gehad. USA Today beweerd zelfs dat Rich Dad Poor Dad het startpunt is voor iedereen die opzoek is naar financiële controle.  

Hoe zit het boek in elkaar? 

Het boek begint zoals elk boek begint, namelijk met een introductie. Daarna is het boek opgedeeld in negen hoofdstukken en een afsluitend gedeelte. Eigenlijk kan je deze hoofdstukken beter beschrijven als lessen. Er wordt in negen lessen uitgelegd waarom de rijke mensen alsmaar rijker worden en de arme mensen arm blijven. In deze negen lessen wordt aan jou uitgelegd hoe jij je leven kunt veranderen. Wij hebben zelf het boek in het Engels gelezen en hierbij een opsomming waar de lessen over gaan. 

1. The Rich don’t work for money 
2. Why Teach financial literacy?
3. Mind your own business 
4. The history of taxes and the power of corporations 
5. The Rich invent money 
6. Work to learn – Don’t work for money 
7. Overcoming obstacles 
8. Getting started 
9. Still want more? Here are some to do’s 

Na elk hoofdstuk is er ruimte gemaakt voor een studiesessie. Deze studiesessie kan je eigenlijk beschrijven als een samenvatting wat je hebt gelezen in het afgelopen hoofdstuk. Daarnaast heb je de mogelijkheid om notities te maken. Met deze studiesessies is het de bedoeling dat je bij jezelf gaat nadenken hoe jij in bepaalde situaties om gaat met de dingen die je hebt geleerd in de afgelopen les. Doordat er studiesessies zijn word je echt uitgedaagd om jouw eigen financiële situatie te reflecteren. 

Korte samenvatting  

Robert neemt je in dit boek mee terug naar zijn jeugd. Hij vertelt over hoe hij opgroeide met twee vaders. De ene vader was arm en de andere vader was rijk. Toch hadden beide vaders het niet slecht in het boek. Er was echter een groot verschil tussen beide vaders. Dit grote verschil komt namelijk neer op de mindset van beide vaders. 

Robert zijn echte vader was een hoogopgeleide man die behoorlijk wat geld verdiende, toch kon hij niet goed met zijn geld omgaan en heeft hij helaas nooit een vermogen kunnen opbouwen. 

Robert beschrijft de vader van zijn beste vriend als zijn andere vader. Deze vader had een andere kijk op geld dan Robert zijn echte vader. In tegenstelling tot Robert zijn echte vader heeft de vader van zijn vriend nooit een opleiding gevolgd. Toch was deze vader enorm vermogend. In dit boek wordt duidelijk gemaakt welke verschillende denkwijze de twee vaders hadden. 

De echte vader van Robert gelooft namelijk meer in de traditionele manier van een leven opbouwen. Hij is een voorstander van het volgen van een goede opleiding om vervolgens een vaste baan te krijgen, huis te kopen etc. 

Zijn rijke vader gelooft in een hele andere filosofie. Hij is overtuigd dat je vermogen moet opbouwen in de vorm van assets. Daarnaast werk je ergens om dingen te leren en niet om geld te verdienen. De kennis die je opbouwt is namelijk super waardevol voor je toekomst. 

Er worden nog vele andere onderwerpen besproken in het boek die erg waardevol kunnen zijn voor jouw financiële ontwikkeling. Wij zijn van mening dat door de manier van schrijven en de vele leersessies het boek voor iedereen nuttig is om te lezen. Dit is dan ook de reden dat wij niet elke les uit het boek samenvatten. Zo kun je het boek zelf toepassen op jouw eigen financiële situatie.  

Wat vinden wij van het boek? 

Dit boek neemt jou mee in je ontwikkeling op financieel gebied. Het verhaal wordt verkocht als een waargebeurd verhaal, toch is het nooit bewezen dat het daadwerkelijk zo is gelopen. Dat is jammer, maar het doet gelukkig niks af van de lessen die je van Robert hebt geleerd.

Voordat wij begonnen met het lezen van Rich Dad Poor Dad behoorden wij ook tot de sceptici. Echter door de vele positieve reacties zijn wij het boek gaan lezen en hebben wij de enorm waardevolle informatie tot ons genomen bij het lezen van dit boek. 

In het boek Rich Dad Poor Dad komen de verschillende Filosofieën van beide vaders uitstekend tot uiting. Het boek is duidelijk geschreven en is er echt op gericht op investeren en om jouw mindset te veranderen. Doordat er studiesessies aan het boek zijn toegevoegd ga je daadwerkelijk nadenken over je eigen situatie. Dit is enorm waardevol en daarbij zorgt het voor een goede balans tussen lezen, reflecteren en projecteren op je eigen financiële keuzes.  

Is dit boek geschikt voor jou? 

In onze ogen is dit boek geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in het opbouwen van een zorgeloze toekomst. Voor veel mensen is investeren maar een enge aangelegenheid en durven ze geen risico te nemen. Robert zijn denkwijze is het tegenovergestelde en is overtuigd van het feit dat geld op de bank juist gevaarlijk is aangezien geld op de bank door inflatie alleen maar minder waard wordt. 

Een ding wat je niet moet vergeten is dat het doel van financieel onafhankelijk worden geen gemakkelijk doel is. Dit is een proces wat erg veel tijd en energie kost. Soms zal je dingen moeten laten die je graag had willen doen. Ook moet je een nodige dosis discipline hebben! Deze discipline gaat jou namelijk helpen om consistent te investeren in assets in plaats van liabilities.  

Zoals elk boek heeft een boek een aantal sterke punten maar daartegenover staan ook wat minder sterke punten van het boek. Wij hebben een aantal sterke en minder sterke punten voor jou op een rij gezet! 

Sterke punten van het boek 

  • Werkt motiverend;
  • inspireert enorm;
  • geeft veel nieuwe inzichten;
  • studiesessies zijn een waardevolle toevoeging;
  • handig formaat;
  • goedkoop om aan te schaffen;
  • in meerdere talen beschikbaar.

Minder sterke punten 

  • veel onderwerpen worden dubbel besproken
  • sommige uitspraken worden door geleerden uit bepaalde vakgebieden betwist;
  • Amerikaanse schrijfstijl

Conclusie 

Als jij opzoek bent naar financiële vrijheid dan kan dit boek zeker niet ontbreken in je boekenkast. Dit boek weet de gewoontes van de rijke mensen en de arme mensen perfect te beschrijven. Wij zijn overtuigd dat jij na het lezen van dit boek de inzichten hebt ontwikkeld om uit de ‘Rat Race’ te stappen. 

Zoals je hebt kunnen lezen bij de sterke punten is dit boek zowel in het Engels als in het Nederlands verkrijgbaar. Wij hebben beide versies voor jou opgezocht die je hieronder via Bol.com kunt bestellen. Wacht niet langer en start met investeren in jezelf! 

Plaats een reactie