Logo Simpelmeergeld.nl

Wil je beginnen met beleggen?
Download dan nu ons GRATIS E-book en start vandaag nog!

Onze ervaring met Lender & Spender!

We hebben er waarschijnlijk allemaal wel een keer van gehoord. Financieren door middel van Crowdfunding. De naam ‘Crowdfunding’ zegt het eigenlijk al. Bedrijven, stichtingen of particulieren die geld ophalen bij de ‘Crowd’ oftewel het grote publiek. In dit artikel gaan wij het hebben over onze ervaring met Lender & Spender. Een van Nederlands meest bekende Crowdfund platformen.

Wat is Lender & Spender? 

Lender & Spender is een Nederlands Crowdfunding platform dat is opgericht in 2017 door Robert Leclercq en Huub van der Ward. Sindsdien is het platform enorm hard gegroeid en is er veel veranderd. In 2021 staat de teller van het aantal investeerders al op meer dan 2800 en hebben deze investeerders al meer dan 31 miljoen euro geïnvesteerd. In dit artikel gaan wij ons verder verdiepen in wat Lender & Spender inhoudt en wat onze ervaring is met het platform van Lender & Spender. 

Missie van Lender & Spender

Voor wij verdergaan met informatie over het platform zelf is het wellicht leuk om te weten wat de gedachtegang was voor het oprichten van Lender & Spender. Waarom hebben Robert en Huub dit platform opgezet en wat willen ze hiermee bereiken? 

Om je daar een antwoord op te geven hebben wij onderzoek gedaan naar de motivatie van deze twee heren. Lender & Spender is opgericht met een missie. Lender & Spender wil namelijk de markt voor consumentenleningen eenvoudiger, transparanter, eerlijker en efficiënter maken. 

Wanneer iemand een lening wil afsluiten bij de bank komt hier vaak enorm veel rompslomp bij kijken en het duurt allemaal langer dan nodig. Bij Lender & Spender hebben ze dit weten te veranderen. Alles wordt digitaal geregeld en er zijn heldere voorwaarden. Zo weet iedereen waar die aan toe is, mochten er toch onduidelijkheden zijn staat er altijd een klantenservice voor je klaar.  

Wie kan lenen bij Lender & Spender? 

Zoals besproken in de missie van het bedrijf is Lender & Spender opgericht voor de consumenten. De leningen die worden aangevraagd op het platform van Lender & Spender kan je onderverdelen in een aantal categorieën. Deze categorieën hebben wij voor jou op een rijtje gezet:  

  • Overstappen van lening verstrekker
  • Lening voor een grote uitgave zoals een auto of een nieuwe keuken
  • Verbouwing

Nu vraag je je misschien af of iedereen zomaar kan lenen bij Lender & Spender? Het antwoord op deze vraag is nee. Er zijn een aantal voorwaarden als je geld wilt lenen bij Lender & Spender. Deze voorwaarden zijn natuurlijk in het leven geroepen om het risico van de investeerders te beperken. Wij hebben de voorwaarden voor jou op een rij gezet: 

  • Degene die de lening aan gaat is minimaal 21 jaar oud en maximaal 65 jaar oud
  • De hoofdaanvrager van de lening heeft de Nederlandse nationaliteit en de eventuele partner woont en werkt tenminste 3 jaar onafgebroken in Nederland
  • de hoofdaanvrager ontvangt maandelijks een salaris van een in Nederland gevestigde onderneming uit een dienstverband van tijdelijke aard of voor onbepaalde tijd of ontvangt een pensioensuitkering
  • Er is in het verleden geen sprake geweest van betalingsproblemen 

Wie kan investeren bij Lender & Spender? 

In principe kan bijna iedereen investeerder worden bij Lender & Spender. Om investeerder te worden bij Lender & Spender dien je in het bezit te zijn van een Nederlandse bankrekening en moet je in Nederland gevestigd zijn. 

Het mooie aan Lender & Spender is dat je al kunt investeren vanaf €100,- Dit maakt het platform enorm toegankelijk voor de kleine investeerders. Hieronder een aantal Kerncijfers over het platform van Lender & Spender.

Waarom zou je investeren bij Lender & Spender? 

Tegenwoordig levert geld op je bankrekening bijna niks meer op. Om te zorgen dat je geld nog wat oplevert is het een idee om te beginnen met het investeren op Crowdfunding platformen. Bij Lender & Spender is het rentepercentage ongeveer 4% en in de afgelopen 5 jaar hebben ze zich op de kaart gezet als een veilige investeringsmogelijkheid.

Een rendement van 4% is natuurlijk een mooi percentage, maar dit is niet de enige reden om te investeren bij Lender & Spender. Wij vinden Lender & Spender namelijk overzichtelijk en daarbij heb je maar weinig omkijken naar je geld. 

Een andere reden waarom het investeren bij Lender & Spender aantrekkelijk is, is omdat het mogelijk is om de rente die je uitbetaald krijgt te laten herinvesteren in nieuwe leningen. Door deze manier van investeren krijg jij dus rente op rente. Wil jij meer informatie over rente op rente? Lees dan hoofdstuk 7 van dit artikel.

Naast al deze positieve punten is er nog een laatste punt wat we niet kunnen vergeten. Het is namelijk mogelijk om bij Lender & Spender je geld tussentijds op te nemen. Mocht er onverhoopt wat gebeuren en je hebt het geld toch per direct nodig dan kun je de inleg zo uit laten betalen. Het nadeel is wel dat hier wat extra kosten aan verbonden zitten. Je betaalt namelijk 1% van het bedrag wat je wilt laten uitbetalen. 

Wat is het rendement bij Lender & Spender?

Een belangrijk onderdeel bij het investeren is natuurlijk het rendement. Hoeveel ga ik verdienen ten opzichte van het risico wat ik loop. Hieronder laten wij zien hoeveel rendement je kan verwachten met je investeringen bij Lender & Spender en later in het artikel komen wij nog een keer terug op het risico dat je loopt als investeerder bij Lender & Spender. 

Zoals je ziet is er een stijging in het netto rendement. Over de loop van jaren is het netto rendement toegenomen van 3,2% naar 4%. Dit komt omdat er in het begin wat meer afboekingen waren dan dat er nu zijn.  

Verderop in het artikel kun je zien wat de impact van de Covid-19 crisis is op de investeringen bij Lender & Spender. 

Welke kosten rekent Lender & Spender? 

Naast de hoeveelheid rendement is het natuurlijk ook belangrijk om te weten hoeveel kosten je hebt. Het platform moet onderhouden worden en naast deze servicekosten zijn er uiteraard ook afboekingen en aanbrengkosten. Zoals je in de grafiek kunt zien zijn de kosten ongeveer 1.5%. 

Servicekosten

De kosten zijn onder te verdelen in Verschillende onderdelen. Als eerste zullen wij de servicekosten met jou bespreken. Dit zijn kosten die je maandelijks betaald over je uitstaande investering. Deze kosten zullen gelijkstaan aan 1% van je uitstaande investering op jaarbasis. Mocht jij als investeerder dus €1000,- hebben geïnvesteerd dan betaal je dus €0,83 aan servicekosten. In onze ogen is dit redelijk normaal. Bij Collin Crowdfund betaal je namelijk 1,2% aan beheerkosten. 

Aanbrengkosten

Naast dat je servicekosten betaald zijn er ook aanbrengkosten. Lender & Spender werkt samen met vergelijkingswebsites, tussenpartijen en andere derde partijen die geldnemers aanbrengen. Deze kosten worden niet binnen de servicekosten berekend en komen daar nog bovenop. Het bedrag van deze kosten is tot op heden niet boven de 0,5% geweest. 

Wel wordt er in de investeringsovereenkomst vermeldt dat deze kosten maximaal op kunnen lopen tot 1% op jaarbasis. Hiermee geeft Lender & Spender zichzelf de ruimte om wat meer te kunnen investeren in marketing voor nieuwe leningen. Deze leningen zullen ze waarschijnlijk wel in de markt zetten tegen een hoger rentepercentage. Zo zijn de investeerders er zeker van dat er niet wordt gesnoept van het rendement. 

Incassokosten

Er kunnen kosten in rekening worden gebracht wanneer er een lening wordt opgeëist. Deze kosten bestaan voornamelijk uit deurwaarderskosten en/of rechtbankkosten. Lender & Spender zal deze kosten natuurlijk eerst verhalen op de geldnemer maar als dit niet mogelijk is worden deze kosten doorberekend naar de investeerder. Tot op heden hebben wij nog niet meegemaakt dat deze kosten op ons verhaald werden. Dit is ook terug te zien in het schema van de rendementen. 

Opnamevergoeding 

Zoals eerder besproken zijn er ook nog opnamekosten. Als jij geld van je rekening wil halen en de looptijd is nog niet verstreken zal je 1% transactiekosten moeten betalen. 

In onze ogen zijn de totale kosten een beetje aan de hoge kant. Daarentegen is het bruto rendement wel netjes. Als je uitgaat van een bruto rendement van 5,5% en je betaalt 1,5% kosten dan is het netto rendement van 4% alsnog meer dan je ooit op je spaarrekening zal krijgen. 

Is Lender & Spender veilig?

Nu wij op de hoogte zijn van wat Lender & Spender ons gaat kosten en wat het ons gaat opleveren is het nog wel even handig om te kijken welke risico’s er verbonden zitten aan het investeren bij Lender & Spender. Zoals jullie weten zitten aan elke investering risico’s verbonden maar de ene investering is de andere niet. Als wij naar Lender & Spender kijken denken wij dat het een goede en veilige investering is. Hieronder een toelichting waarom wij denken waarom deze investering veilig is en beschrijven wij welke risico’s je kan lopen als je investeert via Lender & Spender. 

Als eerste willen wij het hebben over het AFM. Lender & Spender staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en heeft een vergunning voor het aanbieden van krediet. Daarnaast volgen ze de gedragscode van de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) en is lid van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KifiD)

Geldnemer kan de lening niet meer afbetalen

Een van de grootste risico’s bij het investeren via Crowdfunding is dat de geldnemer de leningen niet meer kunnen terugbetalen. Toen Lender & Spender net was begonnen waren deze afboekingen ongeveer 0,5% van het bruto rendement. Als je kijkt naar de grafiek met het rendement zie je echter dat de laatste jaren de afboekingen nihil zijn geweest. Wij hebben het idee dat Lender & Spender beter in staat is om haar klanten te screenen voor ze een lening aangaan. Dit resulteert in minder afboekingen en meer rendement voor de investeerder.

Dat het nu goed gaat met de hoeveelheid afboekingen is natuurlijk geen garantie voor de toekomst. De meeste leningen die worden afgesloten zijn afgesloten voor de lange termijn en er kan veel gebeuren in een aantal jaar. Afgelopen jaar hebben wij bijvoorbeeld te maken gehad met een ongekende crisis en zijn er veel banen verloren gegaan. Het zou dus goed kunnen zijn dat mensen de leningen door zo een crisis niet meer terug zouden kunnen betalen. Lender & Spender is hier wel heel transparant over, wat ten goede komt van het vertrouwen in het platform. Op het platform zie je het aantal betalingsregelingen welke zijn getroffen naar aanleiding van de Covid-19 crisis. Aangezien de leningen worden gespreid over meer dan 2200 leningen is dit in onze ogen niet een heel groot risico.

Spreiding van leningen

Zoals aangegeven in het vorige kopje is het een risico dat mensen hun leningen niet meer terug kunnen betalen. Dit is vervelend en dit beïnvloed natuurlijk jouw rendement. Echter heeft Lender & Spender hier een oplossing voor. Jouw investering wordt namelijk verdeeld over enorm veel leningen. Ons eigen investering is op dit moment van schrijven namelijk verdeeld over 2274 verschillende geldnemers. De kans dat ze het allemaal niet terug kunnen betalen is natuurlijk heel klein. 

Wat als Lender & Spender Failliet gaat? 

De kans dat Lender & Spender failliet gaat achten wij redelijk klein. Toch is het iets wat je altijd in je achterhoofd mee moet nemen als je gaat investeren. Mocht Lender & Spender toch onverhoopt failliet gaan dan heeft dit weinig gevolgen voor de investeerders. Alle betalingen lopen namelijk via een Stichting Derdengelden Lender & Spender. Doordat het geld van de investeerders nooit op de bankrekening van Lender & Spender zelf staat kan daar ook geen aanspraak op worden gemaakt tijdens een faillissement. 

Naast dat er een Stichting is om de investeerder te beschermen is er ook een externe Back-up beheerder aangesteld. Als Lender & Spender toch failliet zal gaan dan zal deze beheerder instappen en de lopende portefeuille doorzetten. 

Ervaring andere gebruikers van Lender & Spender

Wij als investeerders zijn over het algemeen best tevreden over Lender & Spender. Je ziet dat zelfs in de zware tijden zoals de Covid-19 crisis de geldnemers nog steeds in staat zijn om de financieringen terug te betalen. Om een nog beter beeld te krijgen over Lender & Spender zijn wij benieuwd naar de ervaring van andere gebruikers van het platform.

Zoals je ziet is de ervaring die mensen hebben met het investeren via Lender & Spender uitstekend. Op Independer en Geld.nl wordt Lender & Spender zelfs beoordeeld met een 9! In onze ogen is dit volledig terecht en kunnen wij daar nog aan toevoegen dat Lender & Spender op Trustpilot wordt beoordeeld met 4 sterren op de schaal van 5. 

Conclusie

Onze ervaring met Lender & Spender is positief. In onze ogen een prima investering om erbij te hebben. Het risico is in onze ogen aanvaardbaar en er zit een betrouwbaar team achter Lender & Spender. Daarbij hebben ze al een aantal jaar op rij laten zien dat er daadwerkelijk mooie rendementen zijn te behalen. Ook in de Covid-19 crisis hebben ze laten zien dat ze transparant zijn, het risico goed hebben afgedekt en dat ze weten waar ze mee bezig zijn. Kortom in onze ogen zeker een aanrader. 

Begin nu als investeerder bij Lender & Spender! 

Ben jij na het lezen van onze ervaring overtuigd dat Lender & Spender bij jou past? Dan raden wij je aan om eens een kijkje te nemen op de website van Lender & Spender. Hier vind je meer informatie over het platform en kun je alle informatie vinden die je nodig hebt. Aanmelden kan ook via onderstaande knop en aanmelden is volledig GRATIS. Beginnen met investeren kan al vanaf €100,-. Dus wacht niet langer en start vandaag nog met het opbouwen van een vermogen! 

Let op: Investeren neemt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden en u kan zelfs u inleg in zijn geheel verliezen. Indien u vragen heeft omtrent beleggen schakel dan altijd een financieel adviseur in.

Plaats een reactie