Logo Simpelmeergeld.nl

Wil je beginnen met beleggen?
Download dan nu ons GRATIS E-book en start vandaag nog!

De 8 top tips om te besparen op je vaste lasten!

De 8 beste tips om te besparen op je vaste lasten. Je kent het wel, je salaris is binnen en voordat je het weet is meer dan de helft alweer op aan vaste lasten. Veel mensen denken als het gaat om vaste lasten dat dit nou eenmaal kosten zijn die gemaakt moeten worden en zoals de naam doet denken vast zijn. Niets is minder waar. Ook op je vaste lasten kun je besparen. Om te beginnen met besparen is het nodig om al je inkomsten en uitgaven op een rijtje te hebben. Heb jij hulp nodig bij het maken van overzicht? Lees dan het artikel “Hoe houd je overzicht in je financiën”   Daarnaast is het ook handig om een doel te hebben, zo maak je het besparen waardevol en tastbaar. 

Lees hieronder een aantal manieren om te besparen op de vaste lasten.

1: Besparen door Over te stappen

Een van de makkelijkste manieren om snel geld te besparen is via het overstappen van bijvoorbeeld je energieleverancier, verzekeringsmaatschappij of televisie/internet provider. Onderzoek wijst uit dat maar 25 % van de Nederlanders elk jaar overstapt op andere contracten. Zelfs 50 % van de Nederlanders geeft toe dat ze nog nooit zijn overgestapt op andere leveranciers. Redenen daarvoor zijn dat mensen denken dat het lastig is, veel werk kost en ze vinden het wel prima bij de leverancier waar ze nu zitten. Het tegendeel is juist waar. Tegenwoordig is overstappen makkelijker dan ooit. De nieuwe leverancier regelt alles omtrent de overstap en zelf hoef je hier dus helemaal niks meer aan te doen. Wil jij gelijk geld besparen? Dan raden wij je aan om de autoverzekering vergelijker op onze website in te vullen!

2: Annuleer ‘zinloze’ Abonnementen en lidmaatschappen

Hierbij geldt wederom het hebben van overzicht. In Nederland heeft één persoon gemiddeld 8 abonnementen en lidmaatschappen lopen. Denk dan aan telefoonabonnementen, sportschoollidmaatschappen maar ook tijdschriften, streamingdiensten etc.  

Breng deze abonnementen en lidmaatschappen eens in kaart, wellicht kom je erachter dat je het echt wel met één streamingdienst minder kan of dat je misschien zelfs wel dubbel betaald voor vrijwel hetzelfde.  Kijk bij streamingdiensten ook even naar wat jouw vaste tv-aanbieder aanbiedt. Soms kun je jouw huidige pakket uitbreiden met films en series, goedkoper dan een streamingdienst dit aanbiedt. 

3: Neem vaker de fiets

Uiteraard kost het hebben van een auto of motor geld. Ook als die stil staat betaal je wegenbelasting en verzekeringen. En indien je een auto hebt wil je deze natuurlijk ook gaan gebruiken. Echter loont het om wat vaker de fiets te pakken. Bij het gebruik van de auto komen vaak parkeerkosten kijken, daarnaast heb je natuurlijk de benzinekosten voor elk stukje dat je rijdt. Vaak is het ook nog zo dat je auto veel meer brandstof gebruikt in de stad. In de stad moet je vaker optrekken en rij je meer verschillende snelheden. Dit extra brandstofgebruik kan al snel in de papieren lopen. De fiets daarentegen kost enkel wat meer inspanning en is nog gezond ook!

4: Vergelijk en bespaar

Niemand wil te veel betalen voor de producten of diensten die hij/zij aanschaft. Echter gebeurt dit enorm vaak en dat is natuurlijk zonde. Mensen worden met de ene actie na de andere gelokt naar winkels en/of webshops, echter google het gewenste artikel eens. Zo zie je dat de winkel of webshop waar jij je bevindt niet de enige is die sale of aanbiedingen heeft. Bij het afsluiten van abonnementen/contracten denken mensen vaak dat dit de beste optie is. Dat zal op dat moment ook best zo zijn, echter kan er in een jaar veel veranderen en 9 van de 10 keer loont het om toch nog even naar die vergelijkingswebsite te gaan en over te stappen.

5: Besparen op je boodschappen

Tegenover elk duur A-merk staat een huismerk. Uiteraard kun je zo je eigen merken hebben in bepaalde artikelen omdat je dit nu eenmaal lekker vindt. Probeer echter eens de eigen merkartikelen van de supermarkten. Zo zie je dat je flink kan besparen op alledaagse artikelen enkel omdat er een ander of geen merk op staat vermeld.  Ook kan het helpen om één keer per week goed in te slaan. De 5 flessen wasmiddel bijvoorbeeld die nu in de aanbieding zijn gaan toch wel op over de lange termijn.  Als laatste tips: maak een lijstje, denk vooruit, kijk naar aanbiedingen en ga nooit met honger naar de supermarkt.  

6: Geef enkel cash geld uit

Iedereen kent het wel. Even snel iets afrekenen en je haalt die pinpas door de gleuf heen. Doordat het niet tastbaar is geef je al snel veel meer geld uit dan dat je daadwerkelijk van plan was. Een goede tip vanuit ons is de volgende: Geef jezelf iedere week een budget door middel van een vast bedrag in cash. Door iedere week een vast bedrag te hebben, creëer je meer inzicht en bewustwording in je uitgaven. Ben je halverwege de week al door je geld heen, dan zul je zuinig(er) aan moeten doen. Op deze manier leer je de waarde van geld en om goede afwegingen te maken voor je een aankoop doet. 

7: Bespaar op je mobiele telefoon

Zie jij ook iedereen lopen met de nieuwste telefoon en wil jij dit ook? Het is natuurlijk fijn om te kunnen pronken met de nieuwste gadgets. Echter zal je hier vaak een abonnement voor moeten afsluiten. Voor een dure telefoon geldt vaak ook nog de regel dat je hem aankoopt of afbetaling als je het geld niet in één keer hebt. Echter scheelt het een hoop als je deze nieuwe telefoon in zijn geheel of deels afkoopt. Hierdoor weet jij je vaste lasten te drukken en krijg je meer overzicht in je financiële situatie. Daarnaast kun je proberen om je bundel niet te ruim in te schatten. Je kan op steeds meer plekken gebruik maken van WIFI zoals thuis, op je werk en tegenwoordig zelfs in de trein.  

8: Doe geen impulsaankopen en begin gelijk met besparen

Dat er bij een winkel sale is of een aanbieding loopt betekent niet dat het niet nog goedkoper kan en dat je het gelijk moet kopen. Kijk voor de grap eens online of het artikel bij andere winkels of webshops voor hetzelfde bedrag wordt aangeboden. Soms kom je erachter dat het nóg goedkoper kan of dat je al een hele goede deal te pakken hebt. Doordat mensen sale zien staan hebben ze al gauw de neiging om gelijk te handelen. Echter zal je merken dat je deze artikelen helemaal niet nodig hebt. Probeer eens een aantal dagen te wachten met het kopen van deze producten of diensten. Heb je nog steeds zoveel behoefte aan het product en dienst, dan kan je het kopen. Indien je er geen behoefte meer aan hebt of een alternatief hebt gevonden heb je gelijk al veel geld bespaard. 

Uiteraard zijn er nog véél meer mogelijkheden om te besparen en kun jij het jezelf zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. Denk altijd aan jouw eigen situatie en eigen portemonnee. Wat de één wel nodig heeft bepaald hoef jij niet per se nodig te hebben. Ga aan de slag met bovenstaande tips en je zal al snel besparen op je vaste lasten.  

Plaats een reactie