Logo Simpelmeergeld.nl

Wil je beginnen met beleggen?
Download dan nu ons GRATIS E-book en start vandaag nog!

Alles wat je moet weten over dividend beleggen!

Rijk worden met dividend beleggen, wie wilt dat nou niet. 2020 was een jaar om nooit te vergeten. De Corona Crisis heeft er bij veel mensen ingehakt en heeft veel mensen doen beseffen dat alleen een inkomen vanuit een salaris niet veilig is. Om die reden zijn er meer mensen dan ooit begonnen met beleggen. Er zijn natuurlijk verschillende soorten vormen van beleggen, maar in dit artikel gaan wij het hebben over of je rijk kunt worden met dividend beleggen. Het antwoord hierop is: Ja. De 2e vraag is of je snel rijk kunt worden door het beleggen in dividend aandelen? Dat antwoord is vrij simpel: Nee, je kunt niet snel rijk worden met de strategie ‘dividend beleggen’. Dividend beleggen is kwestie van tijd en het consistent inleggen van geld. In deze combinatie zal je vermogen groeien. Heb jij het geduld om op een rustig tempo je vermogen te laten groeien en wil jij veel leren over dividend beleggen? Lees dan vooral nog even door.

Wat houdt dividend beleggen precies in? 

Om die vraag te beantwoorden zullen wij eerst moeten uitzoeken wat dividend is. Dividend is een winstuitkering van een onderneming aan haar aandeelhouders. Dividend komt van het Latijnse woord dividere, wat ‘verdelen’ betekent. Een bedrijf dat winst maakt heeft verschillende mogelijkheden om die winst te gebruiken. Veel bedrijven die zich richten op groei van het bedrijf zullen de winst terug investeren in het bedrijf. Daartegenover zijn er ook veel bedrijven die nog relatief weinig nieuwe investeringen hoeven te doen en veel winst maken. Deze bedrijven zullen vaak de keuze maken om een deel van de winst uit te keren in de vorm van dividend. Je zou het in principe kunnen beschouwen als een soort rente op je aandelen. 

Is dividend beleggen iets voor mij? 

Voordat je überhaupt begint met beleggen is het slim om goed onderzoek te doen en een goed plan te maken met daarin een aantal doelen. Doordat je een plan opstelt zal je erachter komen of dividend beleggen bij jou past of niet. Als jij snel rijk wilt worden met het beleggen is het kopen van dividend aandelen niet het juiste pad om te bewandelen en kan je beter andere opties gaan bekijken. Het investeren in dividend aandelen is zoals hierboven aangegeven echt voor de lange termijn. Als je wilt weten hoe je een beleggingsplan kunt opstellen? Kijk dan hier.

Nu je een beleggingsplan hebt gemaakt en je bent tot de conclusie gekomen dat dividend beleggen iets voor jou is zal je op zoek moeten naar een betrouwbare en veilige broker. Via zo een broker kan je aandelen en fondsen aankopen die jou uiteindelijk dividend uit gaan betalen. Wij hebben een aantal brokers voor jou op een rijtje gezet! 

Welke brokers zijn er?

Er zijn in Nederland meer dan 20 brokers actief. De ene broker is bekender dan de ander en zal je op het internet dus ook vaker tegenkomen. Om het overzichtelijk te houden hebben wij een aantal brokers onder elkaar gezet met ieder zijn plus en minpunten. We gaan de brokers niet tot in detail bespreken. Wel willen we jou helpen dus hebben wij een artikel voor jou geschreven waar wij je uitleggen hoe jij een broker kunt vinden die bij jouw persoonlijke situatie past. Ben jij benieuwd wat er komt kijken bij het kiezen van de beste broker? Lees dan ons artikel “Hoe kies je de beste broker?

DEGIRO

DEGIRO is een platform dat is begonnen voor professionele partijen. Door de lage tarieven is DEGIRO in korte termijn uitgegroeid tot de grootste Nederlandse broker voor particuliere beleggers. Door de lage tarieven groeide dit platform zelfs uit tot een van de marktleiders van Europa. DEGIRO heeft zowel een app als een website waar je gebruik van kunt maken. Uit eigen ervaringen kunnen wij wel stellen dat het platform enorm gebruiksvriendelijk is en dat het voor beginnende beleggers een uitstekende keuze is om mee te beginnen. Lees hier onze ervaring met DEGIRO.

Het aanmelden bij DEGIRO is snel en kan volledig online. Indien je je vandaag aanmeldt kun je in principe vandaag nog je eerste aandelen kopen. Geld storten kan via bankoverschrijving of IDEAL. Indien je gebruikt maakt van IDEAL staat je geld gelijk op je rekening. 

BUX Zero

BUX Zero is opgericht in 2014 en sinds 2019 kunnen beleggers via een app aandelen kopen zonder commissies te betalen. Dit gaat enorm gemakkelijk via de gebruiksvriendelijke app van BUX Zero. Op dit moment is het alleen nog maar mogelijk om te handelen via een app. Het handelen via een webpagina zoals bij DEGIRO zit er dus helaas niet in. Er zijn op dit moment meer dan 350.000 investeerders die gebruik maken van de app van BUX Zero. Niet alleen in Nederland is BUX Zero een groot succes maar ze bieden hun diensten ook aan in landen zoals Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en België. Vanwege de grote toestroom van mensen die geïnteresseerd zijn geraakt in beleggen hebben zij besloten om de activiteiten uit te breiden naar meerdere landen. Welke landen dit zijn zullen we gaandeweg 2021 zien. Wil jij een uitgebreide een eerlijke review lezen over BUX-zero? Lees dan snel ons artikel “Review: Onze ervaringen met Bux Zero”

TRADING212

TRADING212 is opgericht in het Verenigd Koninkrijk in 2006 en bestaat dus al wat langer dan BUX-Zero. Sinds 2016 zijn ze de meest gebruikte app om te handelen in het Verenigd Koninkrijk en in 2017 hebben ze dit ook weten te bereiken in Duitsland. Ook deze app is goedkoop in het gebruik. Je kunt door middel van een app handelen in aandelen, valuta’s, grondstoffen en ETF’s. (Exchange Traded Fund) 

Er zijn op dit moment een aantal aandelen enorm in trek bij het grote publiek. Tesla is hier een voorbeeld van. Voor de beginnende belegger met een relatief klein budget is het bijna onmogelijk om een aandeel van bijvoorbeeld Tesla te kopen vanwege de prijs. Dit is jammer omdat juist die populaire aandelen het zo goed hebben gedaan en deze aandelen hebben veel mensen dan ook behoorlijke rendementen opgeleverd. Trading212 heeft een perfecte oplossing gevonden voor dit probleem. Doordat je bij TRADING212 ook kunt handelen in ‘fractionele aandelen’ kun je dus ook een stukje van een aandeel tesla kopen. Zo kun je wel investeren in dure aandelen maar hoef je dus niet gelijk heel veel geld in te leggen!

Welke soorten dividend zijn er?

Dividend uitbetalingen komen voor in verschillende vormen. Eigenlijk is dividend niets meer dan een beloning vanuit het bedrijf naar de aandeelhouder toe. De bedrijven die dividend uitbetalen kunnen kiezen wat voor dividend ze uitbetalen. Wij hebben ze op een rijtje gezet. 

Cash dividend

Wat het meest gebeurd is het uitbetalen van geld. Dit wordt ook wel cash dividend genoemd Aandeelhouders krijgen eens in de zoveel tijd een bedrag op hun account gestort en kunnen in principe doen met het geld wat ze willen. Wat het slimste is om te doen met het geld lees je verder in het artikel. 

Stock dividend

Naast het uitbetalen van dividend in de vorm van geld kunnen bedrijven er ook voor kiezen om uit te betalen in de vorm van aandelen. Dit wordt ook wel stockdividend genoemd. Deze manier komt iets minder vaak voor dan het geven van cashdividend maar je bent er wel zeker van dat je geld gelijk herinvesteerd is in de markt. Een nadeel van de uitbetaling in aandelen is dat je niet zelf kunt kiezen welke aandelen je krijgt. Je krijgt immers aandelen van het bedrijf dat ze uitkeert. 

Hoe vaak wordt dividend uitbetaald? 

Hoe vaak dividend uitbetaald wordt verschilt per bedrijf. Bedrijven die dividend uitbetalen kunnen zelf bepalen met welke frequentie ze dit doen en hoe hoog het dividend wordt. Wij hebben voor jou de meest voorkomende op een rijtje gezet. 

Maandelijks

Aandelen die maandelijks dividend uitkeren kunnen voor sommige mensen aantrekkelijk zijn. Stel je voor je bent met pensioen en je hebt besloten om te gaan leven van het dividend dat je hebt opgebouwd. Het is best fijn om elke maand een bedrag op je rekening gestort te krijgen in plaats van elk kwartaal of elk halfjaar. Door middel van te investeren in bedrijven die maandelijks dividend uitkeren krijg je een constante cashflow waar je van kunt leven! 

Per kwartaal

De meeste bedrijven keren het dividend na elk kwartaal uit. Hoeveel dividend ze uitkeren hangt af van de hoeveelheid ze zelf bepalen om uit te keren. In principe maakt het niet uit hoe vaak een bedrijf dividend uitkeert. Indien een bedrijf per kwartaal uitbetaald betekent dit niet dat je meer dividend zal ontvangen dan bijvoorbeeld bij een bedrijf die het elk halfjaar doet. De frequentie is wellicht wel hoger maar het bedrag dat ze uitkeren zal lager zijn. 

Per halfjaar

Veel Nederlandse bedrijven keren het dividend eens per half jaar uit. Voorbeelden van bedrijven dat eens per half jaar dividend uitkeert zijn bijvoorbeeld ASR Nederland en Ahold-Delhaize.

Superdividend

Superdividend is bijvoorbeeld dividend dat wordt uitbetaald bij speciale gelegenheden zoals bijvoorbeeld bij het meerjarig bestaan. Ook zou het kunnen dat het bedrijf zoveel cash heeft dat ze niet weten wat ze er mee moeten doen. Ze kunnen dan bepalen om een superdividend uit te keren. 

Buitengewoon dividend

Deze vorm van dividend is dividend dat anders dan gewoonlijk wordt uitbetaald door een bedrijf. Doordat het geen standaard dividend is gaat het dus in tegen de eigen principes van het bedrijf. Een aantal voorbeelden van buitengewoon dividend zijn superdividend of jubileumdividend. 

Wat voor bedrijven keren dividend uit? 

Zoals al eerder aangegeven keren niet alle bedrijven dividend uit. Bedrijven die vol inzetten op groei zullen over het algemeen geen dividend uitkeren. Deze bedrijven kunnen het geld immers beter in de ontwikkeling en groei van het bedrijf stoppen. Wat zijn nou typische sectoren waar vaak wel een hoog dividend wordt uitgekeerd? 

Een aantal sectoren waar vaak dividend wordt uitbetaald:

  • Nutsbedrijven 
  • Farmaceutische bedrijven 
  • Vastgoedbedrijven
  • Olie en gasproducenten 
  • Telecombedrijven

Beleggen in losse aandelen of een fonds kopen?

Er zij verschillende manieren om te investeren in dividend aandelen. Hier bespreken wij de opties. 

Zelf individuele aandelen kiezen

Het is interessant om zelf een aandelenportefeuille samen te stellen. Denk er wel bij na dat dit niet alleen een kwestie is van aandelen kopen en wachten tot het rendement oplevert. Er zal gedegen onderzoek gedaan moeten worden naar het bedrijf waar je in wilt investeren. Onderzoek kun je op 2 manieren doen, namelijk een fundamentele analyse en een technische analyse. Warren buffet, een groot fan van dividend aandelen is een groot fan van fundamentele analyse. Hij investeert daarbij ook alleen maar in bedrijven die hij begrijpt en waar hij van denkt dat ze over tientallen jaren nog steeds relevant zijn. Een voorbeeld hiervan is Coca-Cola. Dit bedrijf bestaat al jaren en is zo ongeveer het meest bekende bedrijf op de wereld. Wil jij zelf een fundamentele analyse maken voor een bedrijf? Kijk dan hier waar je op moet letten. 

Een fonds kopen dat bestaat uit dividendaandelen 

Wanneer je een fonds koopt, koop je eigenlijk een mandje met verschillende bedrijven hierin. Doordat je een zogenaamd mandje met bedrijven koopt heb je gelijk een goede spreiding van bedrijven. Deze fondsen worden samengesteld door investeringsmaatschappijen en worden indien nodig her gebalanceerd. Doordat de investeringsmaatschappijen onderzoek doen kun jij je dus bezighouden met andere dingen. 

Herinvesteren van dividend

Een van de voornaamste redenen dat mensen beleggen in dividendaandelen is vanwege het wonder genaamd ‘compound interest’. Compound interest is beter te beschrijven als rente op rente. Doordat bedrijven dividend uitkeren en jij investeert dat dividend weer zal over tijd je portefeuille exponentieel groeien en zal jij op termijn rijk worden met dividend beleggen. Wij hebben een berekening gemaakt wat er zou gebeuren als je elk jaar 6000 euro investeert in de aandelenmarkt. 6000 euro klinkt misschien als een hele hoop geld en dat is het natuurlijk ook, maar als je het omrekent naar een maandelijks bedrag is dat 500 euro per maand. In de onderstaande grafiek zie je wat er met je vermogen gebeurt als je elke maand 500 euro inlegt voor een periode van 20 Jaar. 

Alles-weten-over-dividend-beleggen

Als je goed naar de tabel hebt gekeken heb je gezien dat je na 18 jaar al meer rente hebt ontvangen dan dat je daadwerkelijk in je aandelen hebt geïnvesteerd. Hier wordt de kracht van de compound interest pas echt duidelijk. Het is niet voor niks dat Albert Einstein compound interest het 8ste wereldwonder noemde. 

Alles-weten-over-dividend-beleggen

Bron: The calculator site

Als je nu nog niet overtuigd bent dat je rijk kunt worden van het beleggen in dividend aandelen en het 8ste wereldwonder, dan is beleggen in dividendaandelen waarschijnlijk niks voor jou! 

Dividend en belastingen

In Nederland betaal je over het ontvangen dividend een belasting van 15%. Let op dat dit alleen maar geld voor Nederlandse aandelen. Mocht jij een aandeel willen kopen van bijvoorbeeld Coca-Cola dan zal je daar meer belasting over moeten betalen. Indien je Coca-Cola aandelen aanschaft zal je hier omdat het een Amerikaans bedrijf is 30% belasting over betalen. Deze belasting wordt bij de meeste brokers automatisch ingehouden en hier zal je niks voor hoeven te doen. Er is echter een verdrag met de Verenigde staten waarbij er maar 15% dividendbelasting wordt ingehouden op je ontvangen dividend. Om gebruik te kunnen maken van dit verdrag kun je bij je broker informeren naar een zogenaamd W8BEN formulier. 

Veelvoorkomende termen bij het dividend beleggen

Ex dividend

Een van de belangrijkste data bij het dividend beleggen is de ex dividend datum. De Ex dividend datum is het moment waarop er wordt bepaald wie er recht hebben op dividend. Als jij op de ex dividend datum een aandeel in je portefeuille hebt zal je meedelen met het dividend. Indien je het aandeel koopt na de ex dividend datum zal je niet meedelen in het dividend en zal je moeten wachten op de volgende ex dividend datum. 

Nu zal je wel denken dat het slim is om een aandeel in te kopen voor de ex dividend datum en hem gelijk na de ex dividend datum weer te verkopen. Zo kun je het dividend meepikken zonder al te veel risico te nemen. Maar zo ga je niet rijk worden met dividend beleggen. Wanneer een aandeel ex dividend gaat zal de koers van het aandeel over het algemeen dalen met ongeveer hetzelfde bedrag aan wat er dividend is uitbetaald. Een klein voorbeeldje:  

Mocht een aandeel 100 euro waard zijn en er wordt 1 euro dividend uitbetaald dan zal de koers na de ex dividend datum over het algemeen dalen naar 99 euro. Zo zie je dat je per saldo helemaal niks op bent geschoten met deze manier van handelen. 

Declaration date

De declaration date is de datum waarop het dividend wordt aangekondigd. Bij deze aankondiging wordt aangegeven hoeveel dividend er per aandeel zal worden betaald en op welke datum. 

Record date

De record date is de datum waarop het bedrijf vaststelt welke investeerders er recht hebben op het dividend. Indien jij in bezit was van de aandelen op de ex dividend datum dan zal jij dus dividend ontvangen. De record date valt over het algemeen een dag na de ex dividend datum. 

Payment date 

Indien je in het bezit was van de aandelen op de ex dividend datum en er is op de record date vastgesteld dat jij eigenaar was van het desbetreffende aandeel is de volgende belangrijke dag de payment date. Op deze dag ontvang jij het dividend en zal je als je het slim doet het geld weer kunnen herinvesteren in de vorm van nieuwe aandelen.  

Interim dividend

Interim-dividend is een voorschot op het uiteindelijke dividend. Dit dividend wordt uitgekeerd voor de afsluiting van het boekjaar. De reden dat bedrijven interim-dividend uitbetalen is omdat de bedrijven over het afgelopen boekjaar waarschijnlijk een te grote winst hebben gemaakt. Door een interim-dividend uit te betalen geeft het bedrijf de aandeelhouders een signaal van vertrouwen dat het goed gaat met dit bedrijf. Dit kan resulteren in een koersstijging van het desbetreffende aandeel

Dividend Aristocraten

Een term die je vaak voorbij ziet komen als je aan het investeren bent in dividend aandelen is dividend aristocraten. Een dividend aristocraat is een bedrijf dat al 25 jaar op rij zijn of haar dividend heeft verhoogd. Hier kun je veel informatie uit halen. Een bedrijf dat zelfs in een crisis zijn of haar dividend heeft verhoogd laat zien dat het een robuust bedrijf is en dat ze betrouwbaar zijn voor de aandeelhouders.  

Dividend Kings

Dividend Kings zijn de overtreffende trap van dividend aristocraten. Deze bedrijven hebben het voor elkaar gekregen om het dividend in de afgelopen 50 jaar keer op keer te verhogen. Een van de meest bekende dividend Kings is Coca-Cola. In 2020 wist Coca-Cola een trackrecord te presenteren van 58 jaar dividendverhogingen. 

Compound interest

Compound interest is waar het voor het grootste gedeelte om draait bij het investeren in dividend aandelen. Het Nederlandse woord voor compound interest is samengestelde interest, ook wel rente op rente genoemd. In dit artikel heb je de kracht van rente op rente kunnen zien door middel van de tabel en de grafiek. 

Conclusie

Dit was een klein gedeelte met informatie over het rijk worden met dividend beleggen. Er is natuurlijk nog veel meer te vertellen over het beleggen in dividend aandelen en dit artikel zal regelmatig worden aangevuld met nieuwe informatie. Daarbij worden er regelmatig nieuwe artikelen geplaatst met meer informatie over meer specifieke facetten omtrent het handelen in dividend aandelen. 

Wil jij meteen beginnen met investeren? Dan raden wij aan om een account aan te maken bij BUX Zero. Als je via de onderstaande knop een account opent bij BUX Zero krijg jij je eerste aandeel helemaal gratis!

Let op: Beleggen neemt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden en u kan zelfs u inleg in zijn geheel verliezen.

Plaats een reactie